Leuze CLIII
Leuze CLIII
De jeugd heeft de toekomst
Wie op internet zoekt naar de betekenis van het woord "millennials" vindt op Wikipedia de volgende omschrijving:
“Hoewel er geen eenduidige definitie van millennials is, wordt deze meestal gehanteerd als geboren tussen 1980 en 2000. Hun vormende jaren hadden zij aan het begin van het nieuwe millennium. Hun ouders zijn veelal van de babyboomgeneratie (1940-1955) of van de generatie X (1955-1970).”
Recentelijk lezen we veel over millenials. Met name over burn outs. Op de Wikipedia-pagina is "burn out" ook de eerste subkop onder de uitleg. Deskundigen buitelen over elkaar heen om een verklaring aan te leveren over de hoge aantallen burn outs onder deze jongeren. Ze zouden verwend zijn door hun ouders. Altijd verteld dat ze fantastisch zijn en alles kunnen bereiken wat ze willen. En tsja, dan valt de werkelijkheid wel rauw op je dak. Daar wordt je dan vast wel wat gestressed van. Social media zou mede schuldig zijn. Dat streven naar perfectie en happiness.
Toch spelen er ook andere krachten. Wat te denken van de hoge studieschuld waarmee veel millenials een entree op de arbeidsmarkt maken? In Nederland kan iedereen studeren in principe; toch starten de beter gesitueerden met een schone lei en minder gesitueerden met een pittige schuld. Bepaald gelijk is de situatie dus niet te noemen. Vervolgens zijn ze bij elke sollicitatie een van de vele en is de kans op een droombaan erg klein. Steeds meer vragen werkgevers een periode gratis te werken bij wijze van stage of aanloop naar een mogelijke baan. En als je dan wel een baan vind is dat vaak een nul uren of een Flexcontract. Qua huisvesting mogen ze dan blij zijn met een Flex-huurcontract. Wie dit soort overwegingen niet meeneemt bij de vraag waarom zoveel millennials zwaar gestrest zijn en een burn out hebben is niet eerlijk met zichzelf en de maatschappij.
Wij moeten met elkaar zuinig zijn op deze generatie. Het zijn kwetsbare mensen die ongelofelijk hun best doen om aan alle eisen van de maatschappij te voldoen. Vaak zitten ze gevangen in onzekerheid van werk en inkomen. Voor deze hele generatie is het terugkeren van de solidariteit in de maatschappij, het onderwijs, het financiële stelsel en de woningmarkt van levensbelang!
Stem daarom sociaal op 21 maart! Stem SP!
Fijne week,
Enna
Reacties
Dank Enna, ik wordt weer eens met m'n neus op de feiten gedrukt! Afgelopen periode, november/december heb ik dit al aan mijn dochter gemerkt. Maar waar kies je op een gegeven moment voor, voor je kinderen of voor je werk/financiën?
Hoi enna, wat een herkenbaar artikel. Heb jarenlang moeten studeren en de conclusie nu is dat ik geen werk in mijn vakgebied kan vinden. En inderdaad, als je maar een auto hebt mag je een flexpool van max. 15 uur per week in. Maar het salaris om die auto maandelijks te kunnen betalen is er niet bij. Ben blij dat ik op mezelf kon gaan wonen tijdens mijn studie dankzij stufi en stagevergoeding. Maar nu ben ik toch in de positie dat ik qua werk maar alles moet aanpakken. Het verschil in werkkansen is zo groot afhankelijk van de sector. En opleidingen vertellen je dat niet.
Reactie toevoegen