h

Makkers, staakt uw wild geraas

5 december 2014

Makkers, staakt uw wild geraas

Na wat oncomfortabele omzwervingen met Clown-, Roet-, Kaas- en Stroopwafelpieten lijkt het Sinterklaasjournaal eindelijk de oplossing voor het 'Pietenprobleem' te hebben gevonden: Opa Piet is gepromoveerd tot mede-Sinterklaas. Daarmee kan Sinterklaas nu zowel blank als zwart zijn...

Een zwarte Sinterklaas doet recht aan de geschiedenis, omdat de goedheiligman in het verleden dikwijls als negroïde persoon is afgebeeld. Ik heb nog niet veel reacties gehoord of gezien, maar ik kan prima leven met deze oplossing. Ik hoop (tegen beter weten in) dat er hiermee een eind is gekomen aan de Pietendiscussie - die maar wat lelijk en gewelddadig is geworden.

Ik had vorig jaar beloofd om te reageren op de uitkomsten van het VN-onderzoek. En belofte maakt schuld. Ik heb er helaas niet veel van terug kunnen vinden, dus ik beperk me tot wat ik lees uit een artikel van Elsevier.
Onderzoekster Verene Shepherd is tot de conclusie gekomen dat onze onwetendheid over ons slavernijverleden Zwarte Piet kwetsend maakt. Blanke Nederlanders zouden niet inzien hoezeer we anderen, en onze onwetendheid maakt ons racistisch.
Dank u wel, mevrouw Shepherd.

In datzelfde artikel claimt ze haar autoriteit op basis van haar titels - en schrijft ze de woede die ze zich met haar eerdere uitspraken heeft gedaan ook toe aan de onwetendheid van Nederlanders. Als wij wisten wie zij was, zou men niet zo boos zijn geweest.

In haar pleidooi om het Sinterklaasfeest wat minder racistisch te maken, is het volgende citaat opgetekend:

"Ik zeg niet dat jullie je kerstviering moeten afschaffen. Ik zeg alleen dat de relatie tussen Sinterklaas en Zwarte Piet problematisch is."
Bron: Elsevier

Tsja, wat heb ik hierop te zeggen?
Over onwetendheid gesproken.

Mevrouw met een reeks titels en een enorme staat van dienst doet onderzoek naar een volksfeest. En zelfs na dat onderzoek leeft zij in de overtuiging dat Sinterklaas hetzelfde is als Kerst.
En dat noemt anderen onwetend?
Wat een ironie.

Die onwetendheid doet erg denken aan de onwetendheid van premier Rutte op dit punt, die dit jaar verklaarde dat Zwarte Piet zwart is, omdat hij Zwarte Piet heet...
Iedere dwaas kan zien dat dit om een omdraaiïng van oorzaak en gevolg is, maar dat dit ook nog eens uit de mond van een historicus komt is wel erg pijnlijk. Op dat punt zou je Shepherd gelijk geven.
Zwarte Piet was immers al zwart voor hij Zwarte Piet heette...

Tsja, als zelfs de mensen met 'gezag' maar wat lopen raaskallen, is het niet verwonderlijk dat het 'gewone volk' de weg kwijtraakt.
Geweld, beledigingen, holocaustvergelijken en doodsbedreigingen hebben aan weerszijden van de Pietendiscussie plaatsgevonden. En de mensen waarvan je hopen dat ze iets zinnigs zeggen, kramen onzin uit.
En uiteindelijk moest de oplossing geboden worden door een kinderprogramma...

Zwarte Piet is een zeer interessant fenomeen, dat zeker de moeite waard is om serieus te bestuderen en te bediscussiëren. Maar als het zo moet, zoals het de afgelopen twee jaar is gegaan, is daar niemand bij gebaat.

Ik hoop echt dat met de komst van de Zwarte Sint een einde is gebracht aan de stompzinnigheid waarin de Pietendiscussie zich heeft bewogen. Mocht hij volgend jaar toch weer oplaaien, dan zal ik zeker weer enkele beschouwingen geven.
En hopelijk zullen de mensen met zogenaamd gezag dan wel iets zinnigs zeggen.

Tot die tijd:
Makkers, staakt uw wild geraas (over deze kwestie).

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier