h

Oud en Nieuw: Wereldbrand

30 april 2015

Oud en Nieuw: Wereldbrand

Als je een 'oude meester' wilt re-maken moet je weten wat je doet. Zeker als je op voorhand weet dat het sowieso niet beter gaat worden dan het origineel.

Maar toch, met het oog op de Dag van de Arbeid, morgen, wil ik mijn versie van 'Wereldbrand' toch even laten zien; naar het origineel van Albert Hahn.

Oud

Foto: Albert Hahn

Nieuw

Foto: Jan Breur
Het moge duidelijk zijn dat ik nog niet eens in de schaduw van de voetsporen van Hahn kan staan. Vandaar dat ik ook geen 'exacte replica' heb gemaakt.

Wat gelijk is gebleven zijn de brandende aarde, en de stereotypische kapitalist die het vuur verder aanblaast. In tegenstelling tot Hahn's wereldbrand, heeft mijn kapitalist de brandende aarde niet meer in handen. Dit weerhoudt hem er echter niet van om het vuur te blijven aanblazen. De wereld anno 2015.
Ook is het kapitalistische kwaad niet meer alleen de rijke blanke man. Op de achtergrond staat een dame met een fakkel: meer vuur voor de wereld. Ook zijn er kolen en olievaten aanwezig: de aarde heeft - wat die rijke stinkerds betreft - nog lang niet genoeg gebrand.

Doordat 'mijn' wereldbrand, in tegenstelling tot die van Hahn, niet in close-up is getekend, is er ruimte gecreëerd voor de vrouwelijke persoon en de brandstoffen. De consequentie daarvan is wel, dat 'mijn' kapitalist er en stuk minder intimiderend uitziet dan die van Hahn. Sterker nog; hij is gereduceerd tot een soort van clown. En zo zien we kapitalisten toch eigenlijk het liefst...


Openbare bijeenkomst

INTERNATIONALE SOLIDARITEIT

  • VRIJDAGAVOND 1 MEI - 20:00u
  • Activiteitencentrum 'De Eglantier', Rederijkers 1
    (tegenover station Veenendaal West)
  • MET: Wim Bakker (Veenendaal4Fair)
    Eric Smaling (SP, Tweede Kamer)
    Anne-Marie Mineur (SP, Europees Parlement)
  • Gratis toegang ~ iedereen welkom
  • Meer informatie: HIER en HIER  

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier