h

in Training...

28 mei 2015

in Training...

Foto: Jan Breur

Ergens heb ik het concept 'een leven lang leren' altijd een beetje deprimerend gevonden. Het wil immers feitelijk zeggen dat zodra je bent uitgeleerd, je dood bent. Op het moment dat je kennis 'af' is, kun je die hooguit in het hiernamaals (als je daarin gelooft) in de praktijk brengen. Voor aanhangers van reïncarnatie is leren helemaal een sisyfus-arbeid; omdat het leren en sterven zich blijft herhalen - zonder uiteindelijk doel...

Is leren daarmee zinloos? Nee. Al is je kennis nooit 'af'; de kennis die je hebt kun je tijdens je leven al volop inzetten. En daarom is het goed om af en toe bijvoorbeeld een training te volgen - zoals de voorzitterstraining van gisteravond...


Foto: Jan Breur
Foto: Dylan Lochtenberg voor Fractie SP Veenendaal

Wie herinnert zich niet, dat ik vorig jaar gekozen werd tot lid van de agendacommissie - zonder mijzelf daarvoor te hebben gekandideerd? In december gaf ik het stokje over aan PvdA-raadslid Puck van Aart; maar ik bleef wel plaatsvervangend lid.


Foto: Jan Breur

Bij het lidmaatschap van de agendacommissie - en wat mij betreft is dat ook de belangrijkste taak - hoort het voorzitten van de Raadscommissie. Het gremium bestaande uit raadsleden en 'burger'- of 'schaduw'- raadsleden die onderwerpen bespreken alvorens de gemeenteraad hier een besluit over neemt.

En die commissie moet dus zo effectief mogelijk voorgezeten worden. Hoe haal je het meeste uit de discussie? En hoe hou je de discussie interessant voor het publiek - de inwoners van Veenendaal; die de gemeenteraad behoort te vertegenwoordigen!

Foto: Jan Breur
Foto: Jan Breur
Foto: Jan Breur
Foto: Jan Breur

Een training is daarin geen overbodige luxe. Vandaar dat de vaste en plaatsvervangende leden van de agendacommissie - ikzelf, Engbert Stroobosscher (ChristenUnie), Dylan Lochtenberg (VVD), Puck van Aart (PvdA), Wilrik van 't Noordende (CDA) en Coby van den Heuvel) een extra avondje naar het gemeentehuis kwamen om ons te laten trainen.
Plaatsvervangend raadsgriffier Wil van Wel was er ook bij.

Foto: Jan Breur

Onze trainer legde ons goed uit hoe je bepaalde discussies zou kunnen stroomlijnen of aan te zwengelen zonder buiten je bevoegdheden als voorzitter te treden.

Daarbij gaf hij ook een uitstekend voorbeeld van hoe het niet moet...


Foto: Jan Breur

WORDT VERVOLGD...


Meer lezen over scholingen/trainingen? Zie ook:

 

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier