h

Onthand...

25 maart 2020

Onthand...

Foto: SP Veenendaal

Raadswerk in tijden van Corona

Tom Hanks heeft het.
Idris Elba heeft het.
Youp van 't Hek heeft het.

Zelf Prins Charles heeft het, lees ik net. Niemand is veilig voor het virus.
Daarom moeten we voorzichtig zijn.

Vanwege die voorzichtigheid heeft de Rijksoverheid allerlei maatregelen getroffen. Deze week zijn die maatregelen aangescherpt. De vergadering van de gemeenteraad in maart zijn allemaal geschrapt. Na de Beeldvormende Avond van 10 maart, met ondermeer een ontzettend interessante presentatie van het Hoorcafé, ging de stekker er tot nader order uit.

De vergadering van de raadscommissie op 15 maart, was de eerste die niet doorging. Ik zou die vergadering hebben voorgezeten. Jammer - voorzitten is leuk. Maargoed; ik kom vanzelf wel weer eens aan de beurt om voor te zitten.
Wat een stuk vervelender is, is dat ik voor die vergadering een agenderingsverzoek had gedaan voor de #500kinderen. Niet alleen namens de SP, maar ook namens Denk, GroenLinks en PvdA.
Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children luiden de noodklok: er moet per direct een oplossing komen voor kinderen die zonder ouders op de vlucht zijn. Zij zijn het meest kwetsbaar in de Griekse vluchtelingenkampen. Zij hebben per direct een veilige opvangplek nodig.
Wij, de vier linkse partijen, willen graag dat Veenendaal een deel van deze kinderen opvangt. Daar hadden we graag over gesproken in de raadscommissie.

Nu die niet doorging, moest het op een andere manier worden aangekaart.
We besloten om het via schriftelijke vragen te doen, en zo een toezegging van de burgemeester te krijgen. Dan kan er alsnog snel wat geregeld worden. Want dat is hard nodig voor die kinderen.
Nauwelijks had ik de vragen ingediend, of het bericht kwam dat de vragen vooralsnog niet zouden worden doorgezet naar het college. Begrijpelijk, want de gemeentelijke organisatie heeft momenteel de handen vol aan allerlei corona-gerelateerde zaken. Petje af voor al het werk dat de ambtenaren verzetten!
Maar ondertussen zit er dus geen schot in de zaak voor de kinderen. Het is afwachten geblazen...

Het gemeenteraadswerk ligt stil.
Mijn gewone werk ligt ook stil.
Ik slijt mijn dagen thuis. Ik breng veel tijd door met Tobias. Hij geeft me een dagritme, terwijl ik wacht. En wacht. En wacht...

Foto: Franske van Hooijdonk / twitter.com

Gisteravond vergaderde de agendacommissie.
Niet, zoals gebruikelijk, op de kamer van de Burgemeester in het Gemeentehuis. Nee, via een videoverbinding.
Het was fijn om weer wat mede-politici te spreken.

We bespraken hoe we het vergaderen weer konden oppakken, en welke onderwerpen er (op welke wijze) behandeld kunnen worden. Er is nog veel onduidelijk, en veel hangt ook af van wat erover in Den Haag bepaald wordt. Als ik het goed begrepen heb, ligt er een spoedwet over raadsvergaderingen voor aan de Tweede Kamer.
Maar, we hopen in april toch - in de één of andere vorm - te kunnen vergaderen...

Morgenavond komen de fractievoorzitters samen, in een videogesprek.
Praten we weer bij. Ik hoop dat er dan al meer duidelijkheid is over wat er precies kan en mag - want de democratie moet toch doorgaan...

wordt vervolgd...


  • Wil jij ook dat Veenendaal helpt in de opvang van de vluchtelingenkinderen?
    Teken dan de petitie van 'De Goede Zaak'.
    Klik HIER.
Informatie over corona

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier