h

Noeste arbeid

8 december 2021

Noeste arbeid

Foto: SP Veenendaal

Als je een avond - zoals bijvoorbeeld dinsdag 7 december - niet het woord hoeft te voeren, wil dat niet zeggen dat je niets te doen hebt. Sowieso moet je beschikbaar zijn om te sparren, en je team kunnen voorzien van feedback (vooral complimenten). Bovendien is het belangrijk dat je hoort wat de verschillende partijen hebben gezegd als een onderwerp verder behandeld wordt in de gemeenteraad...

Bovendien kun je tegelijkertijd nog andere dingen doen, zoals bepaalde stukken nalopen en toekomstige vergaderingen voorbereiden. Nee, je zit bepaald niet voor de kat z'n viool op het gemeentehuis.

Dus terwijl Sietse en AJ beurtelings de fractiekamer voor de raadszaal verruilden en vice versa, zaten Yolande en ik de debatten op het grote scherm te volgen. Yolande draait volop mee in de fractie, maar heeft nog geen 'status' als raadslid of raadscommissielid. En ik had geen onderwerpen uit mijn portefeuille die 'aan snee' waren die avond.
En zo bleven wij tweeën achter in de fractiekamer, afwisselend vergezeld door respectievelijk AJ en Sietse.

Foto: SP Veenendaal

Eerder die dag was er een cursus georganiseerd voor onze vrijwilligers, waarbij een zak vol strooigoed was overgebleven. En die was naar de fractie gegaan. Ik hielp mezelf aan een bekertje, en aan een bakje koffie: zwart als de nacht en sterk als een beer.

Maar hoe feestelijk dat strooigoed dan ook was - er moest wel gewerkt worden. Terwijl mijn oren zich richtten op het debat op het scherm spitte ik met mijn ogen de effectmonitor Sociaal Domein door. Die wordt aanstaande donderdag besproken, bij de Bestuursrapportage. (Niet dat ik daar wel het woord op voer...)
Af en toe liet ik mijn iPad aan Yolande zien om een stukje verwondering te delen.

Een klein punt van ergernis - die overigens niet mijn aantekeningen had gehaald - was de titel: "Sterker door Verbinding."
Waarom moeten die dingen toch altijd zo'n zweverige titel - of überhaupt een titel - hebben? Noem dat ding gewoon Effectmonitor Sociaal Domein, want dat is wat het is. Mijn innerlijke Maarten van Rossem werd hierdoor behoorlijk geprikkeld.

Ondertussen kreeg, in de raadszaal, een raadslid een ingewikkelde vraag voorgelegd - zo hoorden wij vanaf het grote scherm.
Sietse, die eveneens zat te luisterwerken, mompelde naast mij "hij begrijpt de vraag niet," en jawel! Prompt daarna zei het raadslid: "Ik geloof niet dat ik uw vraag helemaal begrijp..."

Ik lachte, nam een kruidnoot, en stortte me weer op mijn stukken...


Zie ook (Fractieblogs):

GEMEENTERAAD:

PROVINCIALE STATEN:

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier