h

Stemming

2 juli 2022

Stemming

Foto: Jan Breur

over boeren en belastingen

"Arjan," vroeg ik, "heb jij nog een plekje over in de auto?"
Omdat ik deze keer slechts een kwartier had tussen het einde van de beraadslagingen en de stemmingen, had ik het er maar niet op gewaagd om alvast richting Veenendaal te gaan - en de stemmingen dus gewoon in het Provinciehuis afgehandeld.

"Natuurlijk," antwoordde Arjan Koerts. Hij is Statenlid namens de ChristenUnie, en woont net als ik in Veenendaal. "Ik moet nog wel even iets met een fractiegenoot bespreken."
"Geen probleem," antwoordde ik. "Dan ga ik vast buiten staan. Ik heb geen frisse lucht meer gehad sinds ik hier vanochtend aankwam." Welgeteld had ik mij zo'n veertien uur binnen de muren van het Provinciehuis begeven.

In die veertien uur had ik verschillende debatten gevoerd. Waaronder een stikstofdebat. De stikstofplannen van het kabinet brengen veel boeren in onzekerheid - en er heerst onder hen een stemming van woede en wanhoop. Sommigen van hen uiten dat op onacceptabele wijze - zoals we de dagen ervoor een de media hebben kunnen aanschouwen. In mijn achterhoofd had ik er al rekening mee gehouden dat ik bij aankomst op het Provinciehuis begroet zou worden door een kolonne trekkers, maar de boeren bleven weg...
De onrust onder de boeren was voor PVV en Ja21 reden om een stel moties in te dienen met de strekking "doe alsof de stikstofplannen van het kabinet niet bestaan", maar zo simpel kun je problemen nu eenmaal niet wegwensen.

Dat was dan ook mijn insteek van het debat: "de kapitalistische weg van schaalvergroting, van steeds groter en meer is een doodlopende weg gebleken. Doorgaan op de oude weg, die decennialang is gestimuleerd en gefaciliteerd door VVD, CDA en de Rabobank..."
Dit zinnetje triggerde CDA-leider Chris Westerlaken, die snel naar de interruptiemicrofoon beende.
"Mag ik de heer Breur erop wijzen," vroeg hij, "dat de grondlegger van de moderne landbouw een socialist was, genaamd Sicco Mansholt?"
"Ja, en diezelfde Mansholt heeft zelf gezegd dat we daarin zijn doorgeslagen," antwoordde ik, "en dat we echt gas terug moeten nemen."

Maar dat gas terugnemen, dat hoeven de boeren niet alleen te doen. Verschillende partijen dienden moties in om de boeren te ondersteunen in hun omschakeling. Uiteraard heeft de SP die moties gesteund. Daar zijn de boeren een stuk meer bij gebaat dan de wegkijk-moties van PVV en Ja21.

Niet alleen de boeren, ook de VVD heeft wel eens een betere stemming gekend. Zij zagen hun belastingplannetje in rook opgaan.
Eerder deze maand sloot ik mijn Algemene Beschouwingen af met de worden: "En voorts ben ik van mening dat een belasting die 'neutraal' staat tegenover inkomensverschillen, de facto in het nadeel is van mensen met een laag inkomen."
Die woorden kwamen kennelijk aan bij D66. Want hoewel zij destijds voor het belastingplan van de VVD stemden, stelden zij nu voor om hier niet verder mee te gaan. Daarmee verdween een meerderheid voor het VVD-plan, en kon deze naar de prullenbak.
"Welkom in het kamp van de goeien," zei ik tegen D66.
Bij de VVD was de stemming zuur...

Na de stemmingen was er een einde gekomen aan het politieke seizoen in Provinciale Staten. Moe stapte ik bij Arjan Koerts in de auto.
Onderweg praatten we nog even na over de vergadering - en andere politieke zaken. Waaronder de bijstandsfraude-bingokaart, waarover de Gemeenteraad aanstaande maandag een spoeddebat heeft...

Wordt vervolgd...


Meer over de boeren en de stikstofcrisis:
Meer over de Algemene Beschouwingen:
Meer over de Bijstandsfraude-bingokaart:

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier