h

Brief aan de Vleessector

30 augustus 2022

Brief aan de Vleessector

Over het vegetarische menu in Wageningen

Geachte sector,

Afgelopen week lieten jullie in 'De Gelderlander' optekenen dat jullie niet blij waren met de keuze van de Wageningen Universiteit om tijdens de introductieweek enkel vegetarische maaltijden te serveren. Dat vonden jullie indruisen tegen de 'keuzevrijheid' van de studenten. Sta mij toe hierop te reageren.

Maakt u zich geen zorgen. Ik ben een liefhebber van vlees. Ik eet het met grote regelmaat. Er gaat wellicht wel eens een maaltijd zonder dierlijke producten voorbij, maar ik durf mijn hand er niet voor in het vuur te steken dat ik hele dagen vegetarisch of verganistisch eet. Ik ben dus geen vega(n)-activist; wellicht maakt dat mijn boodschap makkelijker voor u te verteren.

Ik vind uw uitlatingen nogal impertinent, namelijk. U zegt op te komen voor de keuzevrijheid van de studenten, maar daarmee tornt u aan de keuzevrijheid van de Universiteit. Zij organiseren de introductieweek, en de samenstelling van het menu is hun verantwoordelijkheid. Niet die van jullie. Stel je eens voor dat ik mijn verjaardagsboodschappen deed bij Aldi, en Albert Heijn zou in de krant laten zetten dat dit indruist tegen de keuzevrijheid van mijn gasten. Dat zou absurd zijn - en dat is precies wat jullie doen.

Naast dat de samenstelling van de menu's niet uw zaak zijn, maar die van de organisatie, is dit ook nog eens een goed besluit geweest de Universiteit. De productie en consumptie van vlees is in de huidige vorm onhoudbaar, en we moeten er aan gaan wennen dat vlees niet in de lengte van dagen een vanzelfsprekendheid zal zijn. Juist een Universiteit die zich zo intensief bezighoudt met voedsel en onze leefomgeving moet vooroplopen in het normaliseren van plantaardige maaltijden. Ik ben blij dat zij die rol pakt, en ik hoop dat vele organisaties zullen volgen.
Bovendien is de studenten geen strobreed in de weg gelegd in hun keuzevrijheid. Er is niemand die de studenten verbied om na afloop van de activiteiten nog een paar frikandellen te scoren in de snackbar, of thuis een blik gehaktballetjes in rode saus open te trekken.

Ik snap best dat jullie het niet leuk vinden dat de WUR een vegetarisch intro-evenement organiseert, maar doe alsjeblieft niet alsof het jullie om de "keuzevrijheid" van wie dan ook gaat. Jullie willen geld verdienen, en dat doen jullie met vlees. De Universiteit tornt aan jullie verdienmodel; benoem dat gewoon eerlijk. Dat gehuichel over "keuzevrijheid", daar ziet iedereen dwars doorheen.

Als het jullie daadwerkelijk om keuzevrijheid gaat, pak dan andere zaken aan. Geef omwonenden van de intensieve veehouderij bijvoorbeeld keuzevrijheid over de lucht die ze inademen, in plaats van hen dag in dag uit bloot te stellen aan amoniak-walmen.
Of nog een ander voorbeeld: de prijs van boodschappen rijst de pan uit. Steeds meer huishoudens zijn - voor zover ze überhaupt vlees kunnen betalen - aangewezen op kiloknallervlees. Verlaag de prijzen, zodat mensen echt de keuzevrijheid hebben om meer verantwoord vlees te kunnen kopen.
Op het gebied van keuzevrijheid hebben jullie zelf dus nog het nodige aan te pakken. Anderen verwijten dat zij keuzevrijheid in de weg staan, is dus volkomen ongepast.

Ik hoop dat jullie in het vervolg eerst even in de spiegel kijken, alvorens de krant jullie huilverhalen te laten optekenen.

Met vriendelijke groet,

Jan Breur

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier