h

Over de drank- en horecaverordening…

24 juni 2023

Over de drank- en horecaverordening…

Wedstrijdschema's en borrelbetutteling

Foto: SP Veenendaal

Onder het voorzitterschap van SP'er Jan Breur besprak de gemeenteraad op donderdag 22 juni de drank- en horecaverordening. Hoewel die uiteindelijk unaniem is aangenomen, ging daar een behoorlijke discussie aan vooraf. Meerdere voorstellen zijn ingediend.

Aan de liberale zijde speelde de vraag in hoeverre je als overheid regulerend moet optreden, en in hoeverre ondernemers, verenigingen en consumenten een eigen verantwoordelijkheid hebben. De VVD diende een voorstel in om de strengere regels voor de horeca te laten schrappen; D66 diende een voorstel in om sportverenigingen geen drank te laten schenkel als er jeugd aanwezig is.

Foto: Nelleke Roelofsen / Teus Nieboer

ProVeenendaal en de SP schenen hun licht dan weer graag op de andere kant van de medaille. Clubhuizen moeten de tap nu om twaalf uur sluiten, op een uitzondering van een paar keer per jaar met een vergunning na. Kon er met maatwerk niet gekeken worden of er uitzonderingen konden worden gemaakt? Zeker als senioren bijvoorbeeld pas later konden spelen na die jeugdwedstrijden en met elkaar nog even gezellig een biertje wilden doen. Kortom: er was behoefte aan maatwerk bij het toepassen van de regels.

Uiteindelijk waren de toezeggingen van Burgemeester Kats voldoende voor D66 en voor SP/Pro om hun voorstellen niet in stemming te laten brengen.
Er werd nog wel gestemd over het voorstel van de VVD, maar dat hoefde niet op een meerderheid te rekenen. Met uitzondering van Sharon van Manen stemde alleen ProVeenendaal met de rechts-liberalen mee.

Arjan van den Berg schreef over dit debat een verslag in 'de Rijnpost'.

U bent hier