h

Het SUCCES van het RODE BOLLETJE...

3 augustus 2016

Het SUCCES van het RODE BOLLETJE...

Foto: Jan Breur

Het gaat goed met het zwembad. Afgelopen maand, op 20 juli, behaalde het een nieuw bezoekersrecord van 2.112 bezoekers. Dat had natuurlijk te maken met het (toen wel) mooie weer, maar een goede marketing heeft er ongetwijfeld er ook mee te maken...

Het 'gezicht' van die marketing is het 'Rode Bolletje', ook wel bekend als het 'Zwembadkuiken'. Ooit een speeltoestel, nu een icoon. Het originele 'kuiken' staat op een sokkel toe te kijken bij de speelweide, maar zijn beeldmerk is door heel Veenendaal zichtbaar.

Foto: Martin Brink / rijnpost.nl

Wilma van Kooten (Sportservice) bij het Rode Bolletje.

De SP en het Rode Bolletje

Het Rode Bolletje is op een opmerkelijke manier verbonden met de SP. Het 'zwembadkuiken' is zeker één van de opvallendste successen van de SP: een motie waar in de verste verte geen meerderheid voor was, maar die toch is uitgevoerd...

Foto: Jan Breur

Bij de modernisering van het zwembad, in 2007, dreigde het Rode Bolletje vernietigd te worden. Er was geen plaats meer voor.
Omdat het toch al te karig is gesteld qua Veens cultureel erfgoed diende de SP een motie in om dit 'kleine culturele erfgoed' te behouden. Een motie die alleen gesteund werd door GroenLinks.

Hoewel er in politieke kringen nagenoeg geen animo was voor het behoud van het 'kuiken', was die er in de kringen van het zwembad des te meer. De medewerkers van het zwembad namen het - op het idee gebracht door de motie - op zichzelf om het kuiken op te knappen en een plaats te geven op een sokkeltje bij de speelweide.

En zo geschiedde het, dat SP-fractievoorzitter Jan Breur, bij de (her)opening van het zwembad, op 8 mei 2010, het bolletje mocht onthullen...

Van monument naar beeldmerk

Foto: onbekend / De Gelderlander

Jarenlang stond het bolletje als 'stille getuige' van Veenendaals rijke zwemgeschiedenis bij de speelweide. Op een vrij afgelegen plek van het zwembadterrein, wederom dreigend in de vergetelheid te raken.

Tot bureau Beeldenstorm dit jaar hetzelfde zag in het kuiken, als wat de SP jaren geleden al zag. Een iconisch beeldmerk. Zij maakten een gestilleerde versie van het oude zwembadkuiken, en lieten die de hoofdrol spelen in de marketing van het zwembad.

Het Rode Bolletje mocht zelfs op bezoek bij Burgemeester Kolff...

Foto: Jan Breur

Eerbetoon

Bij de SP is de opleving van het rode bolletje niet onopgemerkt gebleven. Raadscommissielid Sietse van der Bij, die ondermeer het woord voert op het gebied van sport, schreef een blog over de revival van het zwembadkuiken.

Bij de behandeling van de Kadernota bracht ook fractievoorzitter Jan Breur een (stil) eerbetoon aan het 'kuiken'. Speciaal voor de gelegenheid had hij een shirt met het rode bolletje aangetrokken naar de 'finale van het politieke seizoen'.

Foto: Baukje Hiemstra

Maar daar bleef het niet bij. Samen met D66 en ProVeenendaal diende hij een voorstel in, om het schoolzwemmen weer in te voeren. Zodat meer kinderen leren hoe ze moeten zwemmen. Er was geen meerderheid voor ~ het voorstel is dus niet aangenomen.

Een ander voorstel van D66 en de SP is echter wel aangenomen. Het herinvoeren van de subsidie voor gemeentelijke monumenten. Het is te hopen dat er zo meer van de levende geschiedenis van Veenendaal bewaard kan blijven...
...en wellicht net zo'n succesverhaal worden als HET RODE BOLLETJE...

Foto: Sietse van der Bij

blog sietse van der bij

kadernota

jan breur: 10 jaar raadslid

Reactie toevoegen

U bent hier