h

Structurele verbeteringen zorg nodig

18 oktober 2016

Structurele verbeteringen zorg nodig

Foto: SP Veenendaal

De gemeente wil wat doen aan de 'onderbestedingen' in het sociale domein. Er blijft te veel zorggeld op de plank liggen. En ook dit jaar dreigt er weer een hele smak geld onbenut te raken.

In het verleden wilde het College van Burgemeester en Wethouders het overgebleven zorggeld nog wel eens gebruiken voor parkeerplaatsen - maar dat mag niet meer. Een meerderheid in de gemeenteraad, waaronder de SP heeft gezegd: zorggeld is zorggeld; geen parkeergeld.

Ook heeft de gemeenteraad de opdracht gegeven aan het College om met voorstellen te komen om het zorggeld te besteden, en zo ten goede te komen aan de mensen die het nodig hebben.
Het College heeft nu een aantal ideeën op papier gezet, maar die gaan vooral over zaken die sowieso al geregeld hadden moeten zijn.

De SP vindt dit teleurstellend. Bij de bespreking van de ideeën gaf fractievoorzitter Jan Breur aan dat het nu vooral nodig is om ruimhartiger voorzieningen toe te wijzen, en de eigen bijdrage af te schaffen. Zo zorg je dat de basis in orde is, zodat mensen ook echt zelfredzaam kunnen worden; een les die de Wijkse Wethouder Burger meegaf in het Novemberdebat van vorig jaar.

Ook wil de SP een discussie over wat een 'Algemene Voorziening' is, en wat een 'Maatwerkvoorziening' is. Want één en ander scheelt nog al in de kosten van degene die erop is aangewezen.
De SP hecht veel waarde aan zaken als Dagbesteding en Schoonmaakondersteuning. Voor mensen die daar baat bij hebben, moeten geen financiële drempels worden opgeworpen.

Foto: Cor van Londen

Reactie toevoegen

U bent hier