h

Een ondernemend 2017...

5 januari 2017

Een ondernemend 2017...

Foto: Jan Breur

Waar gaan we in het nieuwe jaar naartoe? Een vraag die Wim Kan ooit stelde, in gezongen vorm. Voor ondernemers een bijzonder relevante vraag. Onder welke omstandigheden zullen zij ondernemen? Het komende jaar moet duidelijkheid brengen over de binnenstad, de koopzondag en de parkeerproef...

PDV-beleid: Food Valley

Waar er in ieder geval wel duidelijkheid over is, is het PDV-beleid. In de laatste raadsvergadering van 2016 stemde de gemeenteraad in met het gezamenlijke PDV-beleid van Food Valley.
De SP is altijd zeer kritisch op Food Valley, omdat de samenwerking te veelomvattend en te weinig doelgericht is. Wat de SP betreft, beperkt Food Valley zich tot drie onderwerpen: mobiliteit, ruimtelijke ordening van het buitengebied en economie.

Aangezien PDV-beleid een economisch thema is, valt het - wat de SP betreft - binnen de competenties van Food Valley.
Ook inhoudelijk kan de SP zich goed vinden in het beleid. Het beoogt ondermeer leegstand te bestrijden, en maakt de realisatie van pick-up points gemakkelijker.
De SP stemde dus voor.

Parkeerproef: Effe wachte...

Foto: Jan Breur

In een ideale wereld zou de gemeenteraad ook een definitief besluit hebben genomen over het zaterdagse gratis parkeren in de gemeentelijke parkeergarages. De proef is immers ten einde.
Toch laat het besluit nog even op zich wachten. Dit, door de val van het College, dat pas later die avond haar come-back maakte. Het besluit waar de gemeenteraad zich nu over boog, was om het gratis parkeren, in de tijd tussen het einde van de proef en het definitieve besluit, voort te zetten.

"Toen ik vorig jaar mijn handtekening onder het voorstel van de ChristenUnie zette, deed dat in de veronderstelling dat alle partners zich erin konden vinden. Dat bleek iets genuanceerder te liggen," sprak SP-fractievoorzitter Jan Breur - verwijzend naar de exploitanten van de commerciële garages, die te kennen hebben gegeven zich benadeeld te voelen door de proef.
"Ook deed ik dat, onder de vermelding dat het echt een proef was van één jaar. Dat jaar loopt nu ten einde, dus moeten we nu een definitief besluit nemen. Dat we dit niet doen, komt door de val van het College, en het daaropvolgende besluit van de raad om veel onderwerpen in de koelkast te zetten. Geen van beide gebeurtenissen is de keus van de SP geweest. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de ontstane situatie, dus voelen wij ons niet geroepen om af te wijken van ons eerdere besluit."
De SP stemde weliswaar tegen het vrij parkeren in de overbruggingstermijn; een meerderheid stemde voor.

Wat de SP betreft, berust het conflict tussen de gemeente en de parkeerexploitanten op een fundamentele misstap die lang geleden gemaakt is.
"Of de gemeente had destijds moeten zeggen: Het aanbieden van parkeerplekken in garages is een gemeentelijke taak, en geen commerciële exploitanten moeten aantrekken. Of de gemeente had moeten zeggen: het is geen gemeentelijke taak; en had haar eigen garages moeten afstoten," aldus Breur.
"Nu zitten we met een halffabrikaat van een publieke optie, waarbij de overheid met de markt moet concurreren. Dat is de minst gewenste situatie. Wij hopen dat we de discussie hierover in de nabije toekomst kunnen voeren."

Binnenstad en koopzondag

Foto: Jan Breur

Eén voordeel van het uitgestelde parkeerbesluit is wel dat er nog aanvullende informatie kan worden meegenomen in de eindrapportage van de proef - zoals een vergelijking met andere plaatsen. Dit heeft het College toegezegd aan de SP.
Een ander voordeel is, dat het dan kan worden besproken in de context van de revitalisatie van de binnenstad (ooit: 'pimp het winkelcentrum' genoemd). Hierover wordt in de loop van 2017 weer een besluit genomen.

Ook wordt er in 2017 een besluit genomen over de regeling van de koopzondagen. Op voorstel van de SP is het nu zo dat er geen koopzondag is, maar bij evenementen op zondag mogen winkels hun deuren openen. In september vindt er op basis van een evaluatie een definitief besluit over deze regeling plaats.
Echter; door de eerdergenoemde val van het College en uitsteldrang van de gemeenteraad, kunnen de koopzondagen die in 2016 hebben plaatsgevonden niet in deze evaluatie worden meegenomen.
De SP, die in dit dossier juist de mening van ondernemers en hun personeel van belang acht, biedt mensen die in Veense winkels werken alsnog de mogelijkheid om hun mening en ervaring door te geven. De partij houdt een eigen evaluatie over deze twee koopzondagen, door middel van een vragenlijst.

Naar de vragenlijst

Al met al lijkt het erop dat 2017 een interessant jaar gaat worden voor onze ondernemers. De SP wenst hen een succesvol nieuw jaar toe!

 

Reactie toevoegen

U bent hier