h

Uitstel evaluatie koopzondag; onvolledige data

16 november 2016

Uitstel evaluatie koopzondag; onvolledige data

Foto: Jan Breur

De gemeenteraad heeft zichzelf met een probleem opgezadeld. De evaluatie van de koopzondag wordt uitgesteld. Dit heeft grote gevolgen voor de kwaliteit van de evaluatie, omdat er data verloren gaat.

De evaluatie van de koopzondag stond op de lijst van uit te stellen onderwerpen, die de gemeenteraad vorige week besproken heeft.

Val College

De gemeenteraad heeft een aantal te bespreken onderwerpen op de lange baan gezet, in verband met het ontslag van de wethoudersploeg. De wethouders boden hun ontslag aan na een interne vertrouwenscrisis.

Terwijl er een nieuwe groep wethouders wordt samengesteld, heeft de gemeenteraad een aantal onderwerpen in de ijskast geparkeerd. De SP wilde dat er veel minder onderwerpen op pauze werden gezet dan werd voorgesteld. "Veenendaal verdient een kordaat bestuur," aldus de SP.

Geen criteria, geen evaluatie

Eén van de geparkeerde onderwerpen was het vaststellen van de criteria voor de evaluatie van de 'koopzondag'. Het onderwerp stond op de 'uitstellijst', ondanks het feit dat er al een voorstel klaar lag.

Doordat de criteria van de evaluatie niet zijn vastgesteld, zal er geen evaluatie plaatsvinden van de openstelling van de winkels op 18 december ~ en afhankelijk van de duur van het uitstel zullen er meer zondagopenstellingen buiten de evaluatie vallen.

Hiermee gaat er waardevolle informatie verloren over de plus-en minpunten van de huidige regeling.

Foto: Cor van Londen

Regeling 'koopzondag'

De regeling die momenteel bestaat over de koopzondag, is er op voorstel van de SP. Er is geen reguliere wekelijkse of maandelijkse koopzondag; maar als er een evenement is op zondag, mogen de winkels hun deuren openen. Volgens een eerder bestaande regel mogen er zes evenementen per jaar op zondag plaatsvinden.

De gemeenteraad besloot in juni van dit jaar tot deze regeling; in september 2017 vindt een evaluatie plaats.

De eerste keer dat de winkels op zondag open mochten, was op 18 september jongstleden. Deze 'koopzondag' was, omdat hij vrij kort na het besluit plaatsvond, niet meegenomen in de evaluatie. Door het uitstelgedrag van de gemeenteraad zal de eerstvolgende zondagopenstelling, op 18 december, hetzelfde lot beschoren zijn. En mogelijk vallen ook nog andere zondagen met open winkels buiten de boot.

Verdeeld

De koopzondag is een onderwerp dat de gemeenteraad diep verdeeld. Lokaal Veenendaal, PvdA, VVD, ProV, D66 en GroenLinks zijn hartstochtelijk voorstander van koopzondagen, en zien het liefste elke zondag de winkels open gaan.

Hoewel er op dit moment geen standpunt van de fractie Çoban - een recente afsplitsing van D66 - bekend is over de koopzondag, is het aannemelijk dat ook zij voorstander van de wekelijkse koopzondag zijn.

ChristenUnie, SGP en CDA willen helemaal geen koopzondag.

De scheidslijn tussen de voor- en tegenstanders van de koopzondag in de gemeenteraad maakt een fifty-fifty verdeling. De enige partij die geen geharnasd standpunt op dit onderwerp heeft is de SP. De SP wil haar standpunt afstemmen op de daadwerkelijke behoeftes van de ondernemers en winkelpersoneel.

Gemiste kans

Doordat er koopzondagen buiten de evaluatie vallen, gaat er waardevolle informatie verloren. SP-fractievoorzitter Jan Breur noemt dit een gemiste kans.

"Voor- en tegenstanders zijn gebaat bij een deugdelijke evaluatie," aldus Breur. "Nu er data verloren gaat, heeft dat gevolgen voor de kwaliteit. Dat is des te jammerder aangezien er al een kant en klaar voorstel klaar lag, waarin de criteria staan omschreven. De gemeenteraad heeft met haar uitstelbeleid echt iets waardevols laten liggen."

Binnenkort zal de SP-fractie besluiten hoe zij om zal gaan met dit informatiegat.

Foto: Jan Breur

Reactie toevoegen

U bent hier