h

COC Midden-Nederland 70 jaar

20 januari 2020

COC Midden-Nederland 70 jaar

Foto: Jan Breur

Het werk blijft nodig...

Afgelopen zaterdag (18 januari) was het exact 70 jaar geleden dat COC Midden-Nederland werd opgericht. Dit werd groots gevierd in de Nicolaïkerk in Utrecht, met toespraken van voorzitter Simon Timmerman en de burgemeester van Utrecht, Jan van Zaanen. Ook werd er in het Centraal Museum een tentoonstelling geopend ter gelegenheid van dit heugelijke feit.

In de tentoonstelling 'Andere Geschiedenis volgens Dirkje Kuik en Philipp Gufler' worden van Dirkje Kuik volop tekeningen, etsen, litho’s en schilderijen met Utrecht als inspiratiebron getoond.
Dirkje Kuik (1929-2008) woonde en werkte haar hele leven in Utrecht. Kuik’s werk is doordrongen van een hang naar het verleden. Zij werd geboren in het lichaam van een man, en onderging pas in de jaren '80 de transitie om de vrouw te worden die zij altijd al was. Ze sprak liever van 'genderdiaspora' dan van 'transgender', omdat zij haar innerlijke vrouw wilde benadrukken - en niet de overgang van het ene naar het andere lichaam.
Philipp Gufler (1989) doet onderzoek naar genderidentiteit en historische personages en presenteert dit door middel van onder andere video’s, performances, kunstenaarsboeken en zeefdrukken. De tentoonstelling is tot 3 mei te zien.

Foto: Jan Breur

Op 18 januari 1950 werd, enkele jaren na de oprichting van de landelijke COC vereniging, de afdeling COC Utrecht opgericht. Het COC ontstond in een tijd dat LHBTI zijn in Nederland nog een zeer groot taboe was, en alle activiteiten moesten dan ook in het grootste geheim plaatsvinden. Inmiddels is COC Midden-Nederland uitgegroeid tot een grote en zichtbare vereniging, met veel toegewijde vrijwilligers, die activiteiten organiseert voor ontmoeting en empowerment, voorlichting en evenementen. Daarnaast is het COC ook een belangrijke partij bij de (politieke) belangenbehartiging voor LHBTI’s.
"In de afgelopen 70 jaar is er gelukkig en heleboel veranderd en verbeterd voor LHBTI’s, maar ons werk is nog steeds nodig," aldus Simon Timmerman, voorzitter van COC Midden-Nederland. In zijn toespraak wees hij erop dat homofobie en transfobie nog altijd bestaan - ook in Nederland.
Zo vindt er nog altijd geweld plaats tegen LHBTI's en worden coming outs als chantagemiddel gebruikt.

Dat laatste werd in de week daarvoor actueel, nadat YouTuber Nicky Tutorials bekend maakte transgender te zijn - om degene die haar chanteerde voor te zijn. Burgemeester Van Zaanen stond hierbij stil in zijn toespraak: "Nicky kreeg gelukkig veel steun voor iets wat heel normaal zou moeten zijn."

Foto: Jan Breur

Namens SP-afdeling Veenendaal was fractievoorzitter Jan Breur naar Utrecht afgereisd, om de 70e verjaardag van COC Midden-Nederland mee te vieren. Voor de gelegenheid had hij ook een blog geschreven met en LHBTI-thema. Hierin stond hij stil bij de transfobische tweet van auteur J.K. Rowling - en dat zij een valse bondgenoot is van (onder andere) LHBTI's.

In November was Simon Timmerman, voorzitter van COC Midden-Nederland te gast bij SP-afdeling Veenendaal om deel te nemen aan het jaarlijkse Novemberdebat. Hier tekende hij ook de Veenendaal-verklaring.
Eerder bezocht hij Veenendaal voor de ondertekening van het Regenboog Stembusakkoord, en de eerste keer dat de Regenboog-vlag op Coming Out Day gehesen werd.
Ook was er een delegatie van het COC aanwezig op de Rainbow Walk  die in 2015 gehouden werd.

Breur: "COC Midden-Nederland is voor ons een belangrijke partner in de strijd voor gelijkwaardigheid en tegen discriminatie. Uiteraard wil ik hen van harte feliciteren met dit jubileum. Wij hopen in de toekomst nog vaak met hen te kunnen samenwerken."

Foto: Jan Breur

Zie ook:

Reactie toevoegen

U bent hier