h

'Behoud Landjepik zoals het is' (presentatie)

30 januari 2018

'Behoud Landjepik zoals het is' (presentatie)

Foto: Enna van Duinen

Dank u wel voorzitter, dat ik de kans krijg om mijn plan toe te lichten. En dan zeg ik wel ‘mijn plan’, maar in feite is het een plan, dat door mij is ingediend om de wens van de 10.983 ondertekenaars van de petitie “Red ons stadsstrand” alsnog gehoord te laten worden. Het is jammer, dat dit nodig is. In feite is al vanaf het moment dat de petitie liep en een succes bleek te zijn door de volksvertegenwoordigers van diverse lokale partijen van alles geprobeerd om de uitkomst te bagatelliseren en er geen gehoor aan te geven.

Ook deze mogelijkheid om plannen in te dienen hoort daarbij, want voor een gewone burger was het vrijwel onmogelijk om iets in te dienen, dat aan de gestelde eisen voldeed. En dat terwijl de gemeenteraad door in september de SP-motie te steunen aan de bevolking het signaal had kunnen afgeven van: "sorry, inwoners van Veenendaal, wij hebben ons vergist met ons besluit om tenminste de helft van het stadsstrand op te heffen. Maar wij nemen jullie wens wel serieus en dus zullen wij naast de andere mogelijkheden ook dit verlangen zorgvuldig gaan onderzoeken."

En toch was de vraag in de petitie zo simpel:
behoud het stadsstrand in zijn huidige omvang, haal er niet een stuk af en verplaats het ook niet naar een andere locatie.

In de 3 jaren, dat het stadsstrand bestond, hadden de burgers goed door, dat hier een uniek stukje binnenstad was ontstaan, dat het verdiende om behouden te blijven. Facebook geeft met talloze foto’s een indruk van hoe het stadsstrand leeft en alleen dat al zou de beslissers te denken moeten geven.
Aantasting van het stadsstrand zou voor heel veel mensen heel veel plezier vergallen. En voor velen van hen zou de geloofwaardigheid van de politiek zo mogelijk nog verder afnemen!

Omdat wij voor de petitie veel op het stadsstrand geweest zijn hebben wij met heel veel mensen gesproken en wat wij heel veel van hen hoorden was:

 • met de kinderen is het ideaal, want je kan het winkelen er op een voor hen en voor ons prettige wijze onderbreken
 • een heerlijke plek met zon en zonder stenen in het centrum
 • een fijne plek voor ontmoeting
 • de basic inrichting maakt het juist zo aantrekkelijk
 • je kan er allerlei leuke dingen organiseren
 • door de verschillende evenementen wordt het centrum aantrekkelijker dan als er alleen winkels en horecagelegenheden zijn
 • ik kom hier wel een paar keer per week met mijn kinderen
 • het centrum wordt er veel leuker en levendiger door
 • dit opofferen voor nog meer leegstaande winkels? Ze zijn gek!
 • Veenendaal zou deze unieke plek moeten koesteren
 • waarom zou je in vredesnaam de Lampegiet hierheen halen; die staat daar prima
 • je kan hier ook heerlijk een boek lezen in het (avond)zonnetje
 • etc.

Waren er bij al die mensen dan geen wensen ten aanzien van het stadsstrand? Merkwaardig genoeg nauwelijks. Ze waren blij met wat er nu was en wilden dit graag zo houden. Weliswaar vonden veel mensen de gevels langs de Helling en de Tuinstraat best wel lelijk, maar in hun beleving hoort dat niet bij het stadsstrand, maar bij de omgeving. Als het stadsstrand zou blijven, dan zou dat zeker ook goed komen, omdat ondernemers er dan belang bij hebben om het wat op te leuken.

Als er met alle geweld iets zou moeten gebeuren, dan zou er gedacht kunnen worden aan egaliseren en nieuw gras, hier en daar langs de kant een struikje en een bankje meer. Zorg, dat het terrein open en vlak blijft: dat is niet alleen goed voor evenementen als film en Veenendaal on ice of aan zee, maar ook fijn voor kinderen, die willen hollen en draven. En veel evenementen hier trekt extra volk naar het centrum.
Wel liet de waterpret bij 'Veenendaal aan Zee' zien, dat er wellicht nog iets met water kan worden toegevoegd. Zelf denk ik dan aan zoiets als die fonteintjes bij de ingang van Ouwehands of de bedriegertjes in Rosendael bij Arnhem: hij kan uit als het weer er zich niet voor leent en de vloer blijft vlak, dus is het geen obstakel voor andere evenementen. Maar misschien worden er bij een brainstorm wel veel leukere dingen bedacht.

Samengevat is het plan dus:

 • verander niets aan plaats en omvang en inrichting van het huidige stadsstrand
 • houd de inrichting eenvoudig en basic
 • als je toch iets wilt toevoegen, doe dan iets met water
 • beperk je verder tot onderhoud van het gebied, zodat het aantrekkelijk blijft.

Als advies om uit ons stadsstrand te halen wat er in zit, zeg ik dan nog tegen de gemeente: regel het organiseren van evenementen op het stadsstrand goed (vergunningen, aansprakelijkheid, verzekering, veiligheid, subsidie, etc.)

Dank u wel.


Dit is een uitgebreidere versie van de presentatietekst die is uitgesproken op de semi-openbare bijeenkomst in 'De Lampegiet' op 17 januari jongstleden.

 

Op 8 februari vindt er een stadsgesprek plaats, waar iedereen zijn/haar zegje kan doen over het stadsstrand. Vanaf 19:30u op het gemeentehuis. Bent u er ook bij?

Meer over het stadsstrand:

Reacties

Daar hadden ze in de plaatselijke kranten best wat meer aandacht aan kunnen besteden vindt ik. Een mooie redevoering Ary-Jan, ik hoop zaterdag weer fit te zijn om de uitnodigingen uit te delen die ik straks ga prikken!

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier