h

Een jaar in twaalf plaatjes

30 december 2016

Een jaar in twaalf plaatjes

Foto: SP Veenendaal

Het is geen geheim dat ik een enorme liefhebber van stripverhalen ben. Om die reden hebben we een reeks afbeeldingen gemaakt, in de stijl van stripboek-omslagen. Twaalf stuks; één voor elke maand van het jaar.

Januari

Foto: SP Veenendaal

OVERAL WAAR ONRECHT IS TREKKEN WIJ TEN STRIJDE; de lijfspreuk van onze afdeling. Een mooie leuze om het jaar mee te beginnen. Op het plaatje staat het afdelingsbestuur. Of de 'poppetjes' lijken, mag ieder voor zichzelf bepalen...

Februari

Foto: SP Veenendaal

Toen ik voor het eerst, als eenpersoonsfractie, in de gemeenteraad gekozen werd, is mij gevraagd of ik er niet tegenop zag om het in mijn eentje te doen. Ik antwoordde: EEN SP'er IS NOOIT ALLEEN. Een mooie spreuk voor februari. Op het plaatje sta ik, en een aantal van mijn ondersteuners staan achter mij.

Maart

Foto: SP Veenendaal
Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag, vandaar dat op het maart-plaatje de dames van de SP de hoofdrol spelen. Vrouwenrechten zijn bij ons in goede handen; vandaar onze oproep: SLUIT JE AAN!

April

Foto: SP Veenendaal

MENSELIJKE WAARDIGHEID, GELIJKWAARDIGHEID en SOLIDARITEIT zijn de kernwaarden van de SP. En daarom altijd een passende (onder-)titel op een omslag. Ze worden verpersoonlijkt door Baukje, Toke en Nico (kies zelf maar uit wie welke waarde voorstelt), in een lentelandschap voor de maand april.

Mei

Foto: SP Veenendaal
De maand mei begint met de Dag van de Arbeid. En wie Nico kent, zal het met me eens zijn dat een close-up van hem daarvoor uitermate passend is. De leus VERHEF JE STEM is een oude verkiezingsslogan van de afdeling Oss, maar sluit ook uitstekend aan bij Nico's temperament.

Juni

Foto: SP Veenendaal

HEEL DE MENS, HEEL DE WERELD is ook al zo'n oude zegswijze in de SP - verwijzend naar onze partijbeginselen en onze visie op internationale samenwerking. Op het plaatje is de vroege zomer bijna te voelen - tijd om de wereld in te gaan!

Juli

Foto: SP Veenendaal

Iedereen is welkom bij de SP, vandaar onze oproep: BLIJF NIET MOKKEND AAN DE KANT STAAN. Voor juli is deze uitnodiging vervat in een strandthema...

Augustus

Foto: SP Veenendaal

Dat strandthema houden we vast in augustus, al is het duidelijk dat de zon aan het zakken is. We zijn aan het nazomeren. SAMENLEVEN KUN JE NIET ALLEEN is de titel van het eerste boek van Jan Marijnissen, die erop wijst dat de mens een sociaal wezen is.

September

Foto: SP Veenendaal

September is de maand van Prinsjesdag. De tijd van het jaar waarin mensen met bretels tegen de rest zeggen dat zij de broekriem moeten aanhalen. Onterecht, want ER IS GENOEG VOOR IEDEREEN. De crux zit hem in de verdeling. Niet voor niets gingen we juist die maand de straat op om te pleiten voor betaalbare zorg...

Oktober

Foto: SP Veenendaal

4 Oktober is het dierendag. Bij uitstek een dag om stil te staan bij de dieren, zoals verbeeld in dit herfstbos. De SP houdt altijd rekening met de dieren; EEN DIER IS MEER DAN EEN LAP VLEES is niet voor niets de eerste regel van ons partijlied. Onlangs, bijvoorbeeld, heeft SP-Tweede-Kamerlid Henk van Gerven er nog voor gezorgd dat het coupeerverbod op biggen gehandhaafd wordt.

November

Foto: SP Veenendaal

EERLIJK ZULLEN WE ALLES DELEN is een regel uit een bekend Sinterklaasliedje. Maar het is ook een belofte. We zùllen alles eerlijk delen, want het is onbestaanbaar dat megamultinationals het vertikken om hun steentje bij te dragen aan de samenleving (ze ontwijken voor 5,5 miljard aan belastingen), terwijl er 400.000 kinderen in Nederland onder de armoedegrens leven. Gelukkig hebben we de bestrijding van kinderarmoede in Veenendaal urgent verklaard.

December

Foto: SP Veenendaal

De oproep ONTSTEEK EEN LICHT is ontleend aan een spreuk die ik ken van Amnesty International (het is beter een licht te ontsteken, dan het duister te vervloeken). De SP tracht natuurlijk het hele jaar door om een licht te ontsteken, en nodigt iedereen uit om mee te doen, maar in de kersttijd is deze oproep natuurlijk extra toepasselijk.

En zo komen we aan het eind van de reeks. Ik hoop dat u via de plaatjes (en toelichtingen) de SP weer wat beter - of op een andere manier - hebt leren kennen, en dat u de inspiratie hebt gevonden om u (ook) het komende jaar (weer) hard te maken voor menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit.


EEN HELE GOEDE

JAARWISSELING TOEGEWENST

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier