h

Parkeer-soap; nieuw hoofdstuk

14 december 2016

Parkeer-soap; nieuw hoofdstuk

Foto: Cor van Londen

"Het betreft geen verlenging van de proef," zei Burgemeester Kolff in de vergadering van de raadscommissie van afgelopen dinsdag (13 december). "Het gaat om het continuëren van de huidige situatie, in afwachting van het definitieve besluit."

Aan de orde was het Vrij Parkeren op zaterdag, waarvoor gedurende 2016 een proef loopt. Aan het eind van dit jaar zou de proef beoordeeld worden - en een besluit over eventuele permanente invoering van het vrij parkeren worden genomen. Echter, na de val van het college is het onderwerp (net als de evaluatie van de koopzondag) op een lijst van zaken terechtgekomen die - tot er een nieuwe wethoudersploeg is - niet behandeld worden. Om te voorkomen dat er een onderbreking van het beleid zou te staan, moet de gemeenteraad besluiten over een tijdelijke voortzetten van het Vrij Parkeren tot er een definitief besluit wordt genomen.

Verdeeld resultaat

Tot dusver zijn de resultaten van de proef verdeeld. Zijn de winkeliers - met name in de directe omgeving van de garages waar op zaterdag Vrij Parkeren geldt - erg enthousiast; de exploitanten van de commerciële parkeergarages zijn dat niet. Waar de één een stijging van de omzet ervaart, ervaart de ander juist een daling.

Foto: Jan Breur

De tussenevaluatie biedt vooral een inkijk in het gevoel van de winkeliers; die een omzetstijging ervaren. Harde cijfers staan er bijna niet in - en het verband tussen de ervaren stijging en het Vrij Parkeren wordt niet aangetoond.

Daar staat tegenover dat de 'parkeerboeren' ook na herhaaldelijke verzoeken van de gemeenteraad, en gedane toezeggingen, niet inzichtelijk maken wat hun inkomstenderving is. In de commissievergadering maakte een vertegenwoordiger van Punt Beheer kenbaar dat hij deze gegevens wel wilde aanleveren, mits in de context van mediation.

Toezegging aan SP: Vergelijking

Om meer inzichtelijk te krijgen wat de correlatie is tussen Vrij Parkeren en de (ervaren) omzetstijgingen bij de winkeliers, vroeg SP-woordvoerder Sietse van der Bij om ook de economische ontwikkeling van de winkel-gebieden in vergelijkbare gemeenten ter vergelijking mee te nemen in de definitieve rapportage.

Burgemeester Kolff, die in afwachting van het aantreden van een nieuwe wethoudersploeg in zijn eentje het college vertegenwoordigt, zegde dit toe.

Bruisend centrum

Foto: SP Veenendaal

Eén zinssnede in de tussenrapportage wekte bijzondere interesse bij de SP-fractie: bezoekers komen met name naar Veenendaal in het kader van tijdverdrijf.

Van der Bij: "Dat onderstreept in feite wat wij al jaren zeggen; meer activiteiten en zorgen voor een bruisend centrum. Daar komen de mensen op af!"

Op donderdag 22 december neemt de gemeenteraad een besluit over de tijdelijke verlenging van het Vrij Parkeren.

Reacties

Ik kom graag op de avond over het vrij parkeren naar de raadzaal op de publieke tribune.

Gezellig. Het staat geagendeerd voor donderdag 22 december.

Reactie toevoegen

U bent hier