h

De leukste plek in Veenendaal?

13 maart 2018

De leukste plek in Veenendaal?

Foto: Sietse van der Bij

Politicipizza

Afgelopen donderdag is de 1e editie van de politici-pizza georganiseerd door de Jongerenraad. In de loungehoek op het gemeentehuis gingen twaalf partijen het gesprek aan met de jongeren. Namens de SP deed kandidaat-raadslid Sietse van der Bij hieraan mee. De opzet van de avond was dat er eerst drie stellingen behandeld werden en daarna onder het genot van een pizza te spreken met elkaar.

Het zandgat...

Het eerste debat ging over in hoeverre de gemeenteraad mee moet betalen aan een natuurgebied zoals Kwintelooien welke buiten de gemeentelijke grens aanwezig is. Hierover waren de meeste partijen het eens. Daar moet de gemeente aan mee willen betalen om te zorgen dat het open kan blijven. Alle partijen herkenden dat dat veel Veense inwoners daar graag wandelen. De SP gaf hierbij duidelijk aan dat indien we dit niet doen er uitgekeken moet worden dat er geen pretpark achtige toestanden ontstaan. Iets waar we zeker niet tegen zijn, maar niet op deze mooie plek.

Parkeergarages...

Het tweede debat ging over de parkeergarages en of die verkocht moesten worden. Van der Bij legde uit dat er serieuze problemen zijn ontstaan. Dat doordat we zowel als gemeente als particulieren parkeergarages bezitten we nu middenin rechtszaken zitten waardoor het er naar uit ziet dat we 5 euro per uur moeten gaan betalen. Wat de SP betreft is er dan ook weinig vertrouwen dat de gemeente dit nog op kan gaan lossen en willen we de parkeergarages verkopen.
Enkele partijen, waaronder de ChristenUnie wilden nog altijd kijken naar lagere parkeertarieven of zelfs nog altijd gratis parkeren. Wat de SP betreft is dit een lang gepasseerd station, aangezien hier de problemen juist mede door aangezwengeld zijn.

Het Stadsstrand...

Het derde debat ging over het Stadsstrand. Hier was bij de inleiding aangegeven dat de helft behouden zal blijven. Omdat dit niet helemaal klopte, reageerde Van der Bij hier - als organisator van de petitie 'Red Ons Stadsstrand' - natuurlijk direct op. Er bleken in de zaal ook veel mensen getekend te hebben voor deze petitie die 11.000 handtekeningen op heeft gehaald voor het behouden van het gehele strand. Sietse gaf aan dat er in eerste instantie de helft behouden zou blijven maar dat na de petitie er een voorstel is aangenomen om minimaal 75% te behouden.
Tevens is er afgelopen maand een besluit genomen om van de 2400m² in totaal 1800m² te behouden en het overige deel voor een stuk wegdek en 3-laags bebouwing te benutten.
Al met al niet wat de ondertekenaars (en daarmee SP) wensten - maar wel een hele stap vooruit. Van der Bij: "De SP blijft we natuurlijk wel strijden voor geheel behoud maar toch wel trots dat we al een stap verder gekomen zijn."

Hierna bleken ook bijna alle partijen in woorden ''fan'' van het stadsstrand maar bleken alsnog weinigen zich in te zetten voor echt volledig behouden ervan.

De Koffieautomaat...

Gedurende het debat kwam ook nog het nachtleven in Veenendaal ter sprake. De jongeren gaven duidelijk aan dat nachtbussen gewenst zijn naar leuke uitgaansgelegenheden. Hierop kwam vanuit het panel de reactie dat een aantal partijen wel weer een bioscoop en dergelijke wilde hebben. De SP gaf hierbij aan dat er meer zaken zijn die nog ontbreken zoals een pop en cultuurpodium, grote discotheek en uitgaansgelegenheden voor jongeren onder de 16 en/of 18.

Toen Van der Bij vroeg wat de beste uitgaansplek is voor jongeren onder de 16, begon de zaal te lachen. Het eerlijke antwoord kwam uit de hoek: "Het gratis koffiezetapparaat bij de AH...."

"Dit laat zien dat er nog flink werk aan de winkel is om het een feestje te maken om naar Veenendaal te komen," besloot Van der Bij namens de SP. Hier waren de jongeren het mee eens. Daar moet aan gewerkt worden.

Meer informatie:

Reactie toevoegen

U bent hier