h

TERUGBLIK: Verkiezingsjaar 2021

29 december 2021

TERUGBLIK: Verkiezingsjaar 2021

Foto: SP Veenendaal

beperkte campagne, tomeloze inzet

Je zou het bijna vergeten, maar aan de ellenlange formatie (om weer op de oude coalitie uit te komen) gingen verkiezingen vooraf. Campagnevoeren was moeilijk door de coronamaatregelen. Voor de SP was er winst ten opzichte van 2019 - en in Veenendaal werden we weer de grootste partij op links.

We blikken terug...

Activiteiten

Bij campagnevoeren laat je natuurlijk zien waar je voor staat. Daarom ging de SP bij verschillende verzorgingshuizen in Veenendaal langs om een Valentijn te bezorgen aan het personeel. Want zorgpersoneel werkt zich een slag in de rondte en dat mag best gewaardeerd worden.

Foto: SP Veenendaal

Op zaterdag 20 februari voerden SP en FNV een gezamenlijke stoepkrijt-actie in Veenendaal Oost. Dit, omdat ze het minimumloon verhoogd willen hebben naar 14 euro per uur. Een verhoging van het minimumloon stimuleert de koopkracht en daarmee de economie.

Foto: SP Veenendaal

Op zaterdag 6 maart deelde de partij bloemen uit in het centrum van Veenendaal, in het kader van Internationale Vrouwendag; 2 dagen later. Deze bloemengroet is inmiddels een traditie. Aan het bloemetje zat een kaartje met een begeleidende tekst over het thema van Internationale Vrouwendag dit jaar: impact met invloed. En de oproep om op een vrouw te stemmen - Lilian Marijnissen.

Toch bleef het aantal activiteiten beperkt door de coronamaatregelen, en moest direct contact zoveel mogelijk worden vermeden. Daarom dit jaar geen verkiezingskraam en geen gesprekken...

Campagne in de straten

Foto: SP Veenendaal

Contact maken bij een verkiezingskraam was er niet bij. Maar de inzet was er niet minder om. Drieëndertig mensen zijn voor ons door de straten van Veenendaal, Rhenen, Elst, Amerongen en Renswoude gegaan om 20.000 flyers weg te brengen.

Foto: SP Veenendaal

Borden en plakplaatsen werden voorzien van posters...

Foto: SP Veenendaal

...en ook de digitale reclamzuil in het Dorp werd ingezet.

Belteam

Foto: Peter van de Rovaart

Op straat was het natuurlijk moeilijk om mensen te spreken, met alle maatregelen die van kracht waren. Maar aan de telefoon lukte dat beter. Onze eigen Toke is lid van het landelijke belteam van de SP, en stortte zich in de campagne fanatiek op deze taak.
Na vorige eerder al de titel 'beller van de week' in de wacht gesleept te hebben, heeft de Veenendaalse SP-organisatiesecretaris uiteindelijk ook de hoofdprijs gewonnen. Een rode telefoon en de titel 'Superbelbaas'.

Het grote moment

Foto: Nangilay Bacarci

Eindelijk was het zover. Op 17 maart mocht er gestemd worden.
Na een bijzondere campagne zouden we zien waar Nederland voor zou kiezen.

Foto: SP Veenendaal

Op een digitale uitslagenavond zagen we dat de Nederlandse kiezers die hele toeslagenaffaire wel prima vonden. De grote boosdoeners, Mark Rutte en zijn VVD, kwamen wederom als grootste uit de bus. De SP, die het langst en hardst tegen dit onrecht heeft gestreden, leverde maarliefst zes zetels in: van 15 viel ze terug naar 9.
Maar toch...
In Veenendaal zijn er 1676 stemmen op de SP uitgebracht. Dat is 4,1% van de 40.875 totaal uitgebrachte stemmen. Daarmee is de SP in Veenendaal als grootste partij op links ge-eindigd. Ten opzichte van 2019 is dat winst: toen haalde de SP hier 3,7% bij de Provinciale Statenverkiezingen en slechts 2,2% bij de verkiezingen voor het Europese Parlement.

Bedankt

Foto: SP Veenendaal

Over de uitslag kun je gemengde gevoelens hebben. Enerzijds hebben we de weg naar boven ten opzichte van 2019 weer gevonden; anderzijds is de Tweede-Kamerfractie wel kleiner dan we sinds 2017 hadden.
Wat echter als een paal boven water stond, was de inzet van de vrijwilligers. Die was zeker een beloning waard. Iedereen ontving een leuke attentie.

Foto: SP Veenendaal

Afdelingsvoorzitter Baukje Hiemstra en organisatiesecretaris Toke van de Rovaart van de Veenendaalse SP werden tevens verrast met een bosje bloemen. Onder het motto 'goede leiders geven het goede voorbeeld' hebben zij het hardst geflyerd van allemaal. Dat is hun mede-vrijwilligers niet onopgemerkt gebleven; zij besloten deze campagnehelden met een kleurig ruikertje in het zonnetje te zetten.

Nieuwe Kinderburgemeester

Foto: Gemeente Veenendaal

Behalve een nieuwe Tweede Kamer, is er ook een nieuwe kinderburgemeester gekozen. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 16 september nam Hugo Wennekes afscheid als kinderburgemeester van Veenendaal. Avalon Jansen werd geïnstalleerd als zijn opvolger.
SP Veenendaal bedankt Hugo voor zijn inzet, en wenst Avalon veel succes met haar nieuwe taak...

Op naar 2022!

Foto: SP Veenendaal

Nieuwe verkiezingen gloren reeds aan de horizon. In maart mogen we op voor de gemeenteraad. De SP heeft een mooie verkiezingsvisie en een mooie lijst. Jan Breur mag voor de vijfde keer de kar trekken. Daarna komen Sietse van der Bij en Yolande de Meer; twee zeer betrokken en hardwerkende leden van het fractieteam. Aanstormende talenten Tilmann van de Loo en Suzanne Vorstenbosch nemen respectievelijk plaats 4 en 5 in. Oud-gemeenteraadslid Fatima Bichbich staat op plaats 6.

De provincie in...

Foto: Provincie Utrecht

Op woensdag 10 november is Jan Breur bovendien geïnstalleerd als Statencommissielid namens de SP in de Provincie Utrecht. Hij zal zich in de provincie bezighouden met de commissie Milieu en Mobiliteit.
Dichter bij huis krijgt hij er ook werkzaamheden bij: eind februari verwacht hij zijn tweede kindje...

Wordt vervolgd...

Reactie toevoegen

U bent hier