h

Solidair met Oekraïne (7)

13 april 2022

Solidair met Oekraïne (7)

Foto: SP Veenendaal

Lokale actie en mondiale nood

De beelden en berichten uit Bucha hebben de wereld geschokt. Voor sommigen toont dit aan dat het belangrijk is dat Oekraïne deze oorlog wint; voor anderen toont het vooral aan hoe gruwelijk de oorlog vooral is en hoe belangrijk het is dat de vrede bewerkstelligd wordt.
Onder wie de vrijwilligers van Veenendalers Voor Vrede, die afgelopen zaterdag voor de zevende keer met de Vredesvlag in het centrum stonden.

Tiny Kox, de president van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa, was afgelopen week voor het eerst sinds de Russische aanval in Oekraïne. Hij was daar op uitnodiging van de voorzitter van het Oekraïense parlement Ruslan Stefanchuk. Ten tijde van de oorlog werkt het parlement door; Kox prees hen daarvoor. En hij veroordeelde de wreedheden van de Russische kant. "U kunt er zeker van zijn dat de Raad van Europa alle mogelijke hulp zal bieden om het onderzoek naar deze oorlogsmisdaden te vergemakkelijken en ervoor te zorgen dat degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn voor de rechter worden gebracht," zei hij.

Niet iedereen is even sterk in het veroordelen van de Russische invasie. Shell blijft ongegeneerd doorhandelen in Russische olie en gas, dat door een administratieve truc - namelijk door het te mengen met olie of gas van een andere herkomst - 'geen Russisch olie of gas' meer is. Zo blijven ze Poetin's oorlogsmachine financieren.
De Europese Unie heeft maarliefst voor 35 miljard euro aan gas, olie en steenkool van Rusland gekocht sinds het begin van de oorlog. Een boycot van Russisch gas ligt in Brussel nog te gevoelig, omdat een aantal lidstaten in te hoge mate afhankelijk hiervan is.
Onderzoeksbureau Kalavasta heeft berekend dat Nederland dagelijks 30 miljoen overmaakt aan Rusland; €2,- per dag per hoofd van de bevolking...

Foto: SP Veenendaal

De internationale kapitalistische wereldorde en de grote afhankelijkheid van Rusland maken het niet gemakkelijk om Oekraïne te helpen. Maar de mensen doen hun best.

In de Corridor is een pop-up store geopend met kleding voor Oekraiense vluchtelingen; tegenover de Prénatal. In de winkel is een tolk aanwezig; samen met een vrijwilliger helpt deze bij het uitkiezen van de kleding. Een afspraak is te maken via kledingvooroekraine@hotmail.com.
In de gemeenten Veenendaal en Rhenen hebben zich, sinds de inval, zo'n honderd Oekraiense vluchtelingen ingeschreven. 41 in Veenendaal (6,1 op 10.000 inwoners) en 57 in Rhenen (28,1 op 10.000 inwoners). In Renswoude schreven zich maarliefst 79 Oekraiense vluchtelingen in; dat zijn er 140 op 10.000 inwoners.
De gemeente Rhenen heeft een tiental flexwoningen aangekocht om de vluchtelingen te kunnen huisvesten. Die komen op het voormalige terrein van Stayokay op landgoed Prattenburg.

Sinds vorige week maandag is de opvanglocatie aan het Huzarenpad in Veenendaal ook in gebruik. Dit is één van de vier locaties die in de gemeente snel beschikbaar gemaakt zijn voor vluchtelingen. Op deze locatie wonen nu zeventien Oekraiense mensen.
"We zijn dankbaar voor de vele handen die hierbij helpen," zegt Burgemeester Kats over de opvang en andere hulp die vanuit Veenendaal aan de Oekraïners wordt geboden, "en dan denk ik ook zeker aan de vrijwilligers verenigd in Veenendaal voor Oekraïne."

De vrede op het wereldtoneel lijkt ver, maar de helpende handen uit lokale gemeenschappen zoals de Veense, laten zich daardoor niet stoppen.
En dat geeft hoop...


Zie ook:

Nieuws:
Solidair met Oekraïne:
  1. Campagne onderbroken...
  2. Stop de Oorlog
  3. T-shirts en de Vredesvlag...
  4. Samen bij de Vredesvlag
  5. Doen wat je kunt...
  6. Helpende handen
Doe mee:

Reactie toevoegen

U bent hier