h

Praten

2 oktober 2024

Praten

Over de impact van politici

Het is de taak van politici om te spreken over de buitenwereld die zij vertegenwoordigen. Het uitwisselen van visies en het maken van beslissingen op basis van belangenafwegingen. Dat is wat politiek is.
Politici hebben echter nogal eens de neiging om over zichzelf te praten, en over de inrichting van hun arena. Vaak in de illusie dat de buitenwacht het machtig interessant vindt, of zelfs geholpen is met deze 'bestuurlijke vernieuwing'. En eens in de zoveel tijd leidt dit tot een aanpassing van de vergaderstructuur, waarmee de politici denken de samenleving een grootse dienst te hebben bewezen.

Elk vertegenwoordigend orgaan haalt zich dit circus bij tijd en wijle op de hals, en de Provincie Utrecht is daar niet anders in. Omdat het allemaal efficiënter zou kunnen, is er een commissie ingericht die - alsof dit goed over zou komen bij het electoraat - 'Stranddagen' heette. Die kwam met een aantal aanbevelingen, waarna Provinciale Staten haar reglement van orde overhoop gooide en alles anders en 'beter' werd...
De meest in het oog springende verandering voor de buitenwacht is dat de inspraak van inwoners niet meer in de - voor dat onderwerp - relevante commissie plaatsvindt, maar dat er speciale avonden worden georganiseerd waarin iedereen over alles kan komen spreken. Statenleden kunnen dan geen verduidelijkingsvragen stellen, want anders ontstaat er tijdnood. Verbetering...

De eerste inspraakavond (Praten met de Staten) kende een lange lijst aan insprekers. Verschillende onderwerpen passeerden de revue.
Zo kwamen mensen uit verschillende uithoeken van de provincie hun reactie geven op de windmolenplannen van hun gemeente. Sommigen met enthousiasme, anderen met zorgen. Want moet je als Rhenenaar blij zijn met een windmolen in je achtertuin, die vele malen hoger is dan de Cuneratoren?
Ook de wolf (die geen Bram zou mogen heten) die in de omgeving Leusden/Woudenberg zijn opwachting deed. Hoewel het op zich goed nieuws is dat wolven de Nederlandse natuur dusdanig op peil achten dat ze deze wensen te verrijken met hun aanwezigheid, maar de getuigenissen van aanvallen hakken er behoorlijk in.
En dan was er nog het verhaal van de toiletten...

Ton Goudriaan sprak over het gebrek aan sanitaire voorzieningen bij de Maarsseveense Plassen. Deze kwestie is nog steeds niet opgelost, en dat bewoog de SP-afdeling Stichtse Vecht om deze zomer een petitie en een drollenteldag te organiseren.
In zijn spreekbeurt bracht Ton de moties die vorig jaar in de Staten zijn ingediend in herinnering. "Maar nu zijn we een jaar verder," zei hij. "Op een warme zomerdag recreëren er honderden bezoekers op de vrij toegankelijke zonneweide van de Maarsseveense Plassen, en er is nog steeds niets veranderd."
Die verandering zou snel komen. Als gevolg op Ton's inspraak diende Sjors Nagtegaal samen met mij schriftelijke vragen in bij het College van Gedeputeerde Staten. Ondertussen werd de petitie ook overhandigd aan de Gemeente Utrecht. De wethouder aldaar beloofde om werk te maken van een openbare toiletvoorziening aan de Plas. Dit gebeurt in overleg met de andere leden van het Recreatieschap en Staatsbosbeheer.

Uiteindelijk denk ik,
en dat is mijn diepste overtuiging,
dat de realisatie van een toilet bij de Maarsseveense Plassen
meer impact op de samenleving heeft
dan een aanpassing in het Reglement van Orde
ooit zou kunnen hebben...


Zie ook:

 

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier