h

Reces

22 augustus 2024

Reces

Foto: Jan Breur

De vakantie die geen vakantie is...

Toen ik uit de Gemeenteraad vertrok, had ik niet gedacht dat ik ooit nog over parkeertarieven zou moeten vergaderen. Maar toch gebeurde het. De P+R in Breukelen is eigendom van de Provincie, en het leek Gedeputeerde Van Schie wel aardig om hier betaald parkeren in te voeren. Want prijsprikkel.
Maar een prijsprikkel zonder alternatief is een zinloze exercitie, wist de oppositie. Dan ben je enkel automobilistje aan het pesten; iets waar de VVD van Van Schie toch zo'n hekel aan heeft.
Dus op de laatste Statenvergadering van het seizoen vond er nog een veldslag plaats over het onderwerp waarvan ik dacht dat ik me er nooit meer mee bezig zou houden. Een veldslag die de oppositie zou verliezen; Van Schie wist zich gedekt door de coalitie.
Een veldslag, waarna ik me door Bertrick van den Dikkenberg naar huis liet rijden en het reces kon beginnen...

Waarom zoiets niet gewoon 'vakantie' heet, laat zich makkelijk verklaren.
Reces is geen vakantie. Althans, geen ECHTE vakantie.
En zeker niet als je bij de SP zit: er is ALTIJD wat te doen.

Bovendien kun je als volksvertegenwoordiger altijd kunnen worden ontboden voor een spoeddebat, of in dit geval: een informatiebijeenkomst.
In de omgeving van Leusden heeft er een incident met een wolf plaatsgevonden, en het leek Gedeputeerde Staten goed dat Statenleden niet alle informatie uit de media moeten vernemen. Op zich geen verkeerde grondhouding.
En dus werd er in allerijl een bijeenkomst belegd; de fractievoorzitters-app ontplofte welhaast onder de eindeloze stroom van berichtjes die dit teweegbracht. Immers; niet ieder Statenlid begaf zich nog in Nederland. Niet iedereen zou aanwezig kunnen zijn; niet iedereen was even makkelijk bereikbaar.
Datzelfde gold voor mij. De bijeenkomst zou immers plaatsvinden op de vooravond van mijn vertrek naar de Achterhoek. Hier zou ik mijn vakantie doorbrengen met Barbara, Tobias en Isabel. En er moesten nog allemaal boodschappen worden gedaan, er moest nog worden ingepakt, er moest nog worden schoongemaakt... Een extra bijeenkomst paste echt niet in de planning.
Gelukkig kon Dane de honneurs waarnemen. Hij woont slechts enkele straten verwijderd van het Provinciehuis, dus voor hem was het een kleine moeite. Begrijp me niet verkeerd; voor een echt Statendebat was ik wel naar Utrecht gereden. Zelfs vanaf de camping, als het had gemoeten.
Maar het debat komt nog; na het reces.
Extincion Rebellion gaf de Staten- en commissieleden alvast wat input mee voor dat debat. Bij de ingang van het Provinciehuis deelden zij flyers uit, waarin zij zich uitspreken tegen de voorbereidingen op een afschotvergunning.
Ze waren niet de enigen die alvast wat input voor het debat deelden. Op de fractievoorzitters-app hield de stroom nieuws- en opinieberichten over wolven nog enkele dagen aan...

Ondertussen zat de Veense SP ook niet stil.
Sietse heeft, samen met een groep bezorgde inwoners, een petitie opgezet om te voorkomen dat de polikliniek een aantal specialismen gaat afstoten. Dit is niet alleen erg vervelend voor Veensen en Rhenenaren die afhankelijk zijn van die specialismen; het is niet ondenkbaar dat dit het begin van het einde van de poli inluidt. Want de poli kost geld, en zo lang rechts aan de macht is draait de zorg in Nederland niet om mensen helpen maar om omzetmarges.
En dus was het alle hens aan dek.
Elke beschikbare Veense SP-vrijwilliger zette zich in voor deze petitie. Hetzij door de online versie via (sociale) media onder de aandacht te brengen, hetzij door op straat fysiek handtekeningen op te halen.
Reces is nooit echt vakantie; zeker niet voor een SP'er.

Ook onze vrienden in Stichtse Vecht besteedden het reces nuttig.
Het gebrek aan toiletten aan de Maarsseveense Plassen is nog steeds niet opgelost. En dus petitioneerden zij ook - weer.
En er was een ludieke actie. Samen met SP-vrijwilligers uit Utrecht organiseerden ze een drollen-teldag. Als je niet naar de WC kunt, moet je het in de bosjes doen. Iets wat Statenlid Sjors Nagtegaal (destijds PVV, nu UtrechtNu) vorig jaar nog uitvoerig in de Statenzaal omschreef in een betoog dat even onfris was als de omgeving van de Maarsseveense Plassen.
Kortom: hier moest aandacht voor worden gevraagd. En dat lukte - zelfs de landelijke media kwam er op af. Als vliegen op de... enfin...

In de gemeente Stichtse Vecht waren het niet ALLEEN de SP'ers die het reces nuttig wilden besteden. Ook het gemeentebestuur zat niet stil; al richtten zij zich op een andere shitzooi.
Het betaald parkeren bij P+R Breukelen.
De gemeente vreest dat daardoor mensen niet de overstap naar de trein maken en ervoor kiezen om de hele reis in de auto door te brengen. Of de auto niet in de P+R te parkeren, maar in de omliggende straten. Met alle overlast tot gevolg van dien.
Was er maar iemand die de Provincie waarschuwde dat de prijsprikkel niet het gewenste effect zou sorteren... o wacht: de voltallige oppositie.
Nu wordt de provincie voor de rechter gedaagd door de gemeente.
Omdat de VVD het automobilistje pesten niet kon laten...

Tijdens het reces is er altijd wel wat te doen.
Het is de aanloop naar het nieuwe politieke seizoen.

Wordt vervolgd...


Zie ook:

Meer over...

P+R Breukelen:
De wolf in Utrecht:
Polikliniek Veenendaal:
Maarsseveense Plassen:

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier