h

Vredesmars 2018

25 december 2018

Vredesmars 2018

Foto: Cor van Londen

Na weken van voorbereidingen, melding doen bij de gemeente, overleg door Jan Breur en Dick Roodbeen, netwerken met verschillende groeperingen, was daar dan eindelijk de 22e december aangebroken. Nog even met Baukje overlegd over (gele) hesjes voor de evt. begeleiders/ordedienst voor de verwachte mensen massa’s die de vredesmars zouden lopen. Om 13.00 uur werden de laatste flyers uitgedeeld (het was nog steeds droog); zo rond 14.00 uur kwamen er steeds meer mensen naar het verzamelpunt bij het de Oude Kerk.

Vredesvlaggetjes werden uitgereikt aan de deelnemers die dat wilden, foto’s werden gemaakt door de verzamelde pers en onze eigen fotograaf.
Klokslag 14.00 uur was er een kort welkom van Dick Roodbeen, die snel het woord gaf aan onze huidige burgemeester Piet Zoon. Deze haalde artikel 1 van de grondwet aan, die tegenwoordig op de muur van het gemeentehuis geprojecteerd staat! De toespraken werden netjes kort gehouden.
Daarna kwam Jan aan het woord als marsleider, die gelukkig wel de routebeschrijving meegenomen had. Van de markt ging  de bonte stoet naar het gemeentehuis, de Vredesvlag voorop die door Baukje en Ary-Jan gedragen werd.

Foto: Cor van Londen

Op het bordes werd door Alja het gedicht voorgedragen over de moeders die hun kinderen niet baren om hen naar het slagveld te sturen! Dichter Maurits Sterkenburg bracht een aantal van zijn eigen gedichten ten gehore. Vandaar ging de stoet langs de gracht richting Corridor; dat werd het nu nog kale veld nabij het plein met de nieuwe supermarkt/warenhuis en sportschool. Hier kwam een spreker van Amnesty International aan het woord.
Door vele omstanders werd toch even stilgestaan, waar we erg blij mee waren, de Vrede krijgt hopelijk zo meer een plaatsje bij de mensen rond de feestdagen!

Daarna liepen de mensen door naar het bruggetje bij het Thoomesplein/Stipplein. Hier en daar werd nog een vlaggetje uitgedeeld; zo ook bij de oliebollenkraam die druk bezocht werd! Bij deze stop deed een spreker van Vluchtelingenwerk zijn verhaal. ’n Stukje verder langs de gracht richting Zwaaiplein, waar een spreker van Stichting Vredesinitiatief Veenendaal met een waargebeurd verhaal uit Veenendaal zelf kwam!
Door de Hoogstraat ging het naar het Scheepjeshofplein, waar dominee John Boogaard een kort woord in begrijpelijke taal vertelde aan de mensen die zich op het plein verzameld hadden.

Foto: Cor van Londen

Dan, volgens onze marsleider, het stukje waar Stichting Winkelstad zich het meeste zorgen om heeft gemaakt: door de Hoofdstraat naar het Stadsstrand via de Van Kreelpoort!
De deelnemers hielden zich keurig aan de instructies van de  Marsleider, toen iedereen zich had aangesloten kwam de laatste spreker aan het woord, Jan Breur! Deze vertelde hoe hij op een vakantie geïnspireerd raakte, dit was ten tijde van de oorlog in Libanon, waar hij wat mee wilde doen! Hij richtte samen met enkele anderen Veenendalers Voor Vrede op, omdat hij wilde laten zien dat het ook anders kan! Daar is helaas nog een lange weg mee te gaan!
Op de plaats van de eindbestemming was er ook nog een levende kerststal te bewonderen.

Foto: Cor van Londen

Er werd nog even na gesproken met alle mensen, de deelnemers werden bedankt, nog een paar fotomomentjes met de groep waar de Vredesvlag duidelijk bovengehouden werd. Een geslaagde Vredesmars 2018 met (veel) meer dan 50 deelnemers, vele toeschouwers...

Wat ook belangrijk was: toen de Vredesmars was afgelopen begon het zachtjes te regenen...

Lees ook:

Eerdere vredesmarsen:

Reacties

Allereerst was ik blij verrast toen ik de opkomst zag op die koude gure dag de 22ste december. Daardoor opgetogen begonnen we aan de rondgang door het dorp. Er was mij gevraagd een gedicht voor te dragen en op de trappen van het gemeentehuis viel die eer mij te beurt. Het was fijn om te zien dat iedereen ge-interesseerd was en luisterde. Het deed mij goed om te weten dat je met zo`n groep mensen die ergens voor staan een verschil kunt maken door de reactie van mensen die, hoewel zij niet deelnamen aan de mars, toch bleven staan om te luisteren naar wat is gezegd.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier