h

BREUR: "Je kunt niet spreken over vrede als je wegkijkt..."

23 december 2019

BREUR: "Je kunt niet spreken over vrede als je wegkijkt..."

Foto: AJ Breur

Neutraliteit is impliciet de kant van de sterkste kiezen

Afgelopen zaterdag (21 december) vond Veenendalers voor Vrede 2019 plaats. De vredesmars werd georganiseerd door Jan Breur en Vredes initiatief Veenendaal. Als organisator hield Breur het welkomst- en het slotwoord. Dat laatste gebruikte hij om stil te staan bij het verschil tussen 'neutraliteit' en 'gelijkwaardigheid'.

Hij vertelde dat in de voorbereidingen voor de vredesmars, één van de mensen die hij benaderd had als spreker afzag van de eer. De persoon in kwestie was bang dat de mars niet onpartijdig zou zijn. Hoewel Breur dit jammer vond, kon hij het enigszins begrijpen.
"Je kunt immers niet betekenisvol spreken over vrede, recht en welvaart, als je wegkijkt voor oorlog, onrecht en armoede."

Oorlog is mensenwerk

Oorlog, onderdrukking en geweld zijn keuzes die gemaakt worden door mensen. "En dus maakt het uit wie er aan de macht is," aldus Breur. "Trump of Sanders, Johnson of Corbyn, Bolsonero of Lula. Niet om wie zij zijn, of om hun achtergrond - maar vanwege de keuzes die zij maken."

Als met onpartijdigheid 'volledige neutraliteit' bedoelt wordt, is het dus een onmogelijke positie.

Waarachtige vrede: gelijkwaardigheid

Er kan echter alleen waarachtige vrede zijn, als die voor iedereen geldt.
"Zowel de Palestijnen als de Israelische mensen hebben bestaansrecht. Zowel de inheemse bevolking in de bossen, als stedelingen mogen er zijn," zei Breur. "Als met onpartijdigheid bedoeld wordt: gelijkwaardigheid, dan is dat de enige mogelijke inzet als je vrede nastreeft."

Breur: "Vandaag hoorden we een divers gezelschap aan sprekers, elk met hun eigen achtergrond en eigen insteek. Maar wat ons bindt, is de wens van vrede in ons hart. Daarin zijn wij allen gelijkwaardig."

Foto: AJ Breur

Sprekers

Behalve Jan Breur spraken ook de volgende mensen op Veenendalers Voor Vrede 2019: Anita Tijdeman (Vredes initiatief Veenendaal), Betty Valkenburg (Amnesty International), Ingrid Niemans (Platform Samen Duurzaam Veenendaal), Jaap Pilon (Stadsgids) en Dominee Tineke Wielstra (Protestantse Gemeente Veenendaal).


Foto: Veenendalers Voor Vrede

Vredesmarsen:
Meer Veenendalers voor Vrede:

 

Reactie toevoegen

U bent hier