Gast
Gast
Kom binnen en voel je thuis
"Tot slot wil ik nog wijzen op de waarden die we als gemeenschap uitdragen. De winkels mogen elke zondag open; er is ruim baan voor commercie. Maar op ontmoeting, verwondering en verheffing bestaan restricties - en zijn daarbij ondergeschikt gemaakt aan plat kapitalisme. Is dat het Veenendaal wat we willen zijn?"
Ik was weer terug op 'het oude nest'; het Gemeentehuis. Ik sprak de raadscommissie toe over het Evenementenbeleid. Als inwoner. Te gast in de Raadszaal.
Nadat ik mijn zegje gedaan had, nam ik plaats op de publieke tribune. Het was nu aan de commissieleden om het debat te voeren. Leuk om naar te kijken. Je zou denken dat ik veel naar politieke debatten kijk, maar als ik zelf niet het debat voer ben ik aan het werk voor mijn werkgever of heb ik mijn handen vol aan de kinderen. Dus dat ik nu de kans kreeg om eens te kijken, was voor mij een cadeautje.
Wat opviel was, dat er nauwelijks over 'de zondag' werd gesproken; toch wel a-typisch voor het evenementenbeleid. Wellicht omdat de standpunten over evenementen op zondag inmiddels ruimschoots bekend zijn. Zelfs de SGP weidde er weinig woorden aan. De focus van de mannenbroeders lag op geluidsoverlast - en dan specifiek de wijze waarop geluidssterkte gemeten zou moeten worden. Fractievoorzitter Dick Both bleef daar maar over doorspreken en op terugkomen.
Tilmann voerde het woord namens de SP. Ook hij stipte slechts kort de zondag aan, om het vooral te hebben over de spreiding van lusten en lasten. Hij een betere spreiding van evenementen, en deed een aantal suggesties van plekken waar ook wel eens wat georganiseerd kan worden. Zijn suggesties werden door de andere partijen echter vooral beantwoord met mitsen en maren. Zo werd hij geïnterrumpeerd door SGP'er Both, waarop Tilmann reageerde: "Ah, meneer Both. Ik was al voor u gewaarschuwd."
Een week later zou besluitvorming plaatsvinden in de Gemeenteraad. Dus nam ik plaats op de publieke tribune; naast Yolande. Het was aan Sietse, ons raadslid om de klus af te maken. Hij had een stapel voorstellen bij zich, en hij was niet de enige.
"Vanavond kunnen we spreken van een apotheose, een afronding," zei Burgemeester Kats aan het begin van het agendapunt, maar dat bleek tegen te vallen. Na een lang debat en een voorstellenregen, staakten op een aantal voorstellen de stemmen. Oftewel: gelijkspel. Over die voorstellen zal dus opnieuw moeten worden gestemd, en pas daarna kan het Evenementenbeleid worden vastgesteld.
Een mooie aanleiding om nog eens terug te komen...
Het is leuk om af en toe 'als gast' binnen te lopen op het Gemeentehuis.
Het is ook leuk om gastheer te mogen zijn; op het Provinciehuis.
Die eer viel mij kort daarvoor ten deel.
Een groep van pakweg 25 geïnteresseerde inwoners van onze provincie bezocht het provinciehuis, alwaar zij een rondleiding kreeg en een deel van de Statenvergadering bijwoonde. Aangezien er ook nog vergaderd moest worden, beperkte mijn rol als gastheer zich tot een gesprekje vooraf en een lunch met de gasten.
Na het fractievoorzittersoverleg spoedde ik mij naar de ruimte waar onze bezoekers al zaten te wachten. Bij de lift kwam ik Juliëtte van Gilse tegen; Statenlid namens de VVD. Zij was die dag gastvrouw, en dus onderweg naar dezelfde ruimte als ik. Ze droeg een rode jurk.
"Lekker overzichtelijk voor onze gasten," zei ik. "Een VVD'er in het rood, en een SP'er in het blauw," verwijzend naar het pak dat ik aanhad.
"Ja," lachte ze, "lekker verwarrend..."
De verwarring die onze kledingkeuze zou kunnen opleveren, bleek non-existent. De aanvang van de vergadering daarentegen des te meer. De start verliep vrij rommelig, en de plaatsvervangend voorzitter slaagde er niet in om de lijn snel te hervatten. Een aaneenrijging van ordevoorstellen, en ordevoorstellen over ordevoorstellen maakte het haar ook niet gemakkelijk.
Ik raakte de draad net zo snel kwijt als bij de verhandeling van Dick Both over meetmethoden bij geluidsoverlast. En ik maakte deel uit van de vergadering; kun je nagaan hoe het was voor onze gasten, die op de publieke tribune zaten.
Tijdens de lunch werd er gereflecteerd op de vergadering en op de politiek in het algemeen. Erg leuk om feedback te krijgen van mensen die niet in 'het wereldje' zitten, al waren het - gezien de hobbelige start van de vergadering - niet louter positieve woorden.
"Er was weinig respect voor de voorzitter," zei een mevrouw.
"Dat vliegen afvangen van elkaar," zei een andere mevrouw, "dat is toch nergens voor nodig?"
Eén van de gasten bleek een Veenendaler te zijn. Met hem sprak ik ook nog even over de Veense politiek. Onder andere het nieuwe theater, wat er zou moeten komen, maar waarvoor geen geld is. Zeker met het oog op 'ravijnjaar 2026'.
Wellicht dat hij hierover, onder het genot van een broodje, kan doorbabbelen met Sietse of een ander raadslid. De Gemeenteraad van Veenendaal heeft ook een 'Gast'-programma.
Misschien dat ik me daar ook eens voor aanmeld. Ik weet wel iets waar ik het met raadsleden over zou willen hebben...
Zie ook:
Meld je aan als gast
- Provinciale Staten Utrecht:
statengriffie@provincie-utrecht.nl - Gemeenteraad Veenendaal:
griffie@veenendaal.nl
Overigens zijn de Staten- en Raadsvergaderingen openbaar, dus plaats nemen op de tribune kan ook buiten het programma om.
- Zie ook:
- Jan Breur
- Cultuur
- Provincie/regio
Reactie toevoegen