h

Inzetten op het leefklimaat

14 maart 2018

Inzetten op het leefklimaat

Foto: Sietse van der Bij

Lijsttrekkersdebat op het gemeentehuis

Het is belangrijk in te zetten op een goed leefklimaat. Daarom wil de SP Veenendaal bruisender maken, met behoud van het volledige stadsstrand. En wil de SP dat er ruimhartig zorg wordt toegekend, zonder eigen bijdrage.
Tijdens het lijsttrekkersdebat, dat gisteravond (dinsdag 13 maart) door 'De Gelderlander' werd georganiseerd, zette SP-lijsttrekker Jan Breur dan ook volop in op het leefklimaat in de gemeente.

Rondweg Oost

Een voorbeeld hiervan was de discussie over de verbreding van de Rondweg Oost. Waar Marco Verloop (SGP) en Dylan Lochtenberg (VVD) vreesden dat bedrijven zich niet meer wilden vestigen, of zelfs zouden wegtrekken uit Veenendaal, liet Breur een ander geluid horen.
"Het vestigingsklimaat van Veenendaal is niet afhankelijk van één weg. Ondernemers kijken naar meer factoren. Hoe is het leefklimaat? Is er op cultureel vlak wat te doen, is er goede zorg, kun je hier goed wonen? En als je dan ziet dat je een snelweg in je tuin hebt liggen, zou de verbreding van de rondweg wel eens averechts kunnen werken," zei Breur. "Die ondernemer zegt dan: o, ik kijk wel ergens anders."

Wat de SP betreft kan de doorstroom het beste bevorderd worden door een opwaardering van de rotondes, inzetten op fiets en OV, en ergens anders een verbinding tussen de A12 en A15 maken.
Hiervoor diende de SP in december voorstellen in.

De verbreding van de rondweg is niet goed voor de leefbaarheid in de wijk, vindt de SP.
Breur: "Twintig jaar geleden was een vierbaansweg misschien een goed idee, maar de tijden zijn inmiddels veranderd. Nu is Veenendaal Oost gebouwd en wonen er mensen. En die vinden het echt niet leuk dat ze in de zomer hun raam niet open kunnen zetten vanwege al het fijnstof en andere uitstoot."

Koopzondag

Foto: Dick Both / Twitter

Behalve over de Rondweg Oost, werd er ook gedebatteerd over de koopzondag. In dit debat nam de SP een gezonde middenpositie in tussen SGP'er Marco Verloop - die geen enkele koopzondag wil toestaan - en VVD'er Dylan Lochtenberg - die de winkels elke zondag open wil kunnen laten gaan.

"Je kan wel roepen: de winkels moeten elke zondag open kunnen, maar als maar een handjevol winkeliers daar gebruik van maakt, schiet je jezelf in de voet," aldus Breur. "De SP gaat voor maatwerk. Wat past bij Veenendaal? Wij kijken constant hoeveel draagvlak er is onder winkeliers en hun personeel, en daarop baseren wij onze keuze."

Hoewel de huidige regeling voor koopzondagen niet helemaal de voorkeur geniet van de SP, kan de partij er in grote lijnen prima leven. Er hoeft, wat de SP betreft, niet verder aan worden gesleuteld.
"Maar," bitste VVD'er Lochtenberg Breur toe, "als de SP kan instemmen met twaalf koopzondagen per jaar, waarom stemde u in december dan tegen het voorstel?"
Breur antwoordde: "De regeling die we hadden was op dat moment nauwelijks meer dan een jaar oud. En onze verwachting was dat er zodadelijk bij de coalitieonderhandelingen hier ook weer verder over wordt gesproken. Het is niet goed voor de ondernemers om steeds de spelregels om te gooien. Wij gunnen onze ondernemers rust en duidelijkheid."

Stadsstrand

Ook in het centrum moet worden ingezet op het leefklimaat. Om als centrum succesvol te kunnen blijven, moet de omschakeling van 'winkelgebied' naar 'verblijfgebied' gemaakt worden. Het centrum moet meer te bieden hebben, zodat mensen er naartoe willen komen.
Daarom pleit de SP al jaren voor meer evenementen - ook op zondag.

"En het centrum heeft een hele goede troef in handen, in de vorm van het stadsstrand," benadrukte Breur. "Dat moeten we zeker behouden!"
De SP ondersteunde de actie 'Red Ons Stadsstrand', die afgelopen zomer bijna 11.000 handtekeningen ophaalde voor behoud van het volledige stadsstrand.

ondernemende harde werkers met een sociaal hart

Het is dan ook niet voor niets dat, toen gespreksleider Albert Heller aan Breur vroeg wat er zo leuk was aan Veenendaal, hij ook het stadsstrand benoemde.
Maar bovenal prees Breur de Veense volksaard.
"We zijn ondernemende harde werkers met een sociaal hart. En eigenlijk is dat het mooiste van Veenendaal, en de reden waarom ik me hier thuis voel."

Wat dat betreft passen Veenendaal en de SP goed bij elkaar, want toen Heller de vervolgvraag aan Breur stelde, waarom hij zich thuisvoelt in de SP, luidde het antwoord:
"Ik voel me thuis bij de SP omdat het een partij is van ontzettend hardwerkende ondernemende mensen met een sociaal hart..."

Meer informatie
Debatten:
Verkiezingsinfo:

Reactie toevoegen

U bent hier