h

Blog Jan Breur

27 december 2018

Veenendalers voor Vrede; een geschiedenis

Foto: Veenendalers Voor Vrede

Toespraak voorgedragen op de
vredesmars, 22 december 2018

Het was de zomer van 2006. Ik was 24 jaar, kersvers gekozen als raadslid, en op vakantie met mijn ouders en broer. We maakten een rondreis door Europa. De pracht en praal in Wenen, en de Love Parade in Berlijn, stonden in schril contrast met wat ik zag als ik 's avonds terugkwam in het hotel en het nieuws aanzette op te televisie van de Wereldomroep.

Lees verder
19 december 2018

Afspraak is afspraak

Vorig jaar heeft de gemeenteraad 2 miljoen beschikbaar gesteld voor de verbreding van de Rondweg Oost. De provincie wil echter dat de gemeente 11,5 miljoen beschikbaar stelt. Wethouder Stroobosscher wil de provincie tegemoet komen.

Lees verder
16 december 2018

I'm NOT dreaming of a white christmas...

Foto: Baukje Hiemstra

Christmas Song - Gilbert O'Sullivan

Het had niet mooier gekund. Ik wilde dit stukje al schrijven; en nu ligt er ook nog eens sneeuw! Des te beter...

Sinterklaas heeft ons inmiddels al weer een tijdje verlaten, en het is nu volop kerst. Als je het dorp ingaat - of welk winkelcentrum dan ook - hoor je overal liedjes over kerstkindjes, kerstmannen en sneeuwlandschappen. Kerstmuziek.

Lees verder
2 december 2018

Zwarte Piet en Kapitaal...

Als er geen racistische intenties achter het vieren van Sinterklaas met Zwarte Pieten schuilen...
Als het de bedoeling is om Sint en Piet 'een vriend van ieder kind' te laten zijn...

Waarom liggen aanpassingen op dit feest dan zo gevoelig?
Om die vraag te kunnen beantwoorden, moeten we vooral kijken naar de witte kant van de pietendiscussie. Houd de Zware Van Nelle en de Schültenbrau paraat; want we gaan het hebben over de klassenstrijd!

Lees verder
25 november 2018

Ook al is hij zwart als roet...

Eigenlijk had ik 'de Zwarte man' achter mij gelaten. Ik was klaar met de serie, in iedere betekenis van het woord. Bovendien zijn er geen nieuwe inzichten naar boven gekomen rond Zwarte Piet, of de discussie rond dit personage. Wat ik erover zou schrijven zou een herhaling van zetten zijn.

Maar toen gebeurden er een aantal dingen, die mij toch weer terugbrachten naar deze serie...

Lees verder
21 november 2018

Spreek je uit!

Foto: Jan Breur

Hoewel er in juni nog geen meerderheid voor was, heeft de gemeenteraad nu UNANIEM de stijging van het tarief voor schoonmaakhulp tegengehouden. Dat is voor een belangrijk deel te danken aan Ria van Londen, Yolande de Meer, Jannie de Gooijer en Bert Zittersteijn. Vier doodgewone, maar moedige Veenendalers, die gebruik maakten van de inspraakmogelijkheid 'Veenendaal Spreekt', in de aanloop naar de begrotingsbehandeling.

Lees verder
9 november 2018

ALGEMENE BESCHOUWINGEN

Foto: Cor van Londen

Voorgedragen op 8 november 2018

Voorzitter,

Waartoe zijn wij op aard?
Als gemeentebestuur is die vraag simpel te beantwoorden. Om het best mogelijke gemeente te zijn voor onze inwoners en ondernemers.

Lees verder
8 november 2018

Kiezen voor zorg

Het is de taak van de gemeente om een zo goed mogelijk woon-, leef,- en ondernemersklimaat te creëren voor haar inwoners. Met een voorzieningenniveau dat ervoor zorgt dat iedereen die dat nodig heeft vooruit kan worden geholpen, met voldoende te beleven voor iedereen en lage lasten.
Omdat Rutte en zijn opeenvolgende kabinetten wel steeds meer verantwoordelijkheden op het bordje hebben gegooid, zonder daarbij voldoende geld mee te geven, is dat nu heel moeilijk geworden. De gemeente komt structureel enkele miljoenen tekort.

Lees verder
4 november 2018

VOC-kruiden

Afgelopen maandag verscheen er in het AD een bericht over controversiële kruidnoten. Er wordt aanstoot genomen aan kruidnoten met 'VOC-kruiden' van Van Delft Pepernotenfabriek. Dekolonisatienetwerk voormalig Nederlands Indië heeft een klacht ingediend bij de fabrikant en bij verkoper Albert Heijn.

Lees verder
26 oktober 2018

Melk: de witte motor?

Afgelopen maandag ontplofte Twitter vanwege een artikel op de website van 'de Telegraaf', dat berichtte over een statement dat dierenwelzijnsorganisatie had afgegeven.
Namelijk, dat het drinken van melk een racistische bezigheid zou zijn.

Lees verder

Pagina's

U bent hier