h

Tilmann's missie: de PHARR-letters

11 maart 2017

Tilmann's missie: de PHARR-letters

Foto: Tilmann van de Loo

Het pand staat er maar een beetje te staan, en zal eens verdwijnen. Zo verlaten als het erbij staat, is het moeilijk voor te stellen dat PHARR ooit een belangrijke werkgever voor Veenendalers was. Het is verworden tot een vage herinnering. Een herinnering die, wat Tilmann van de Loo betreft niet verloren mag gaan...

Tilmann van de Loo ondersteunt de gemeenteraadsfractie van SP VEENENDAAL. Hij heeft hart voor de geschiedenis van Veenendaal. En de letters op de PHARR-fabriek maken deel uit van die geschiedenis. Daarom heeft hij de missie opgevat om deze letters - op de één of andere manier - te bewaren voor het nageslacht.

Foto: SP Veenendaal

Zo gezegd, zo gedaan. Via Facebook ging hij op zoek naar iemand die hem in contact kon brengen met de eigenaar van het pand. En binnen de kortste keren was het contact inderdaad gelegd. De eigenaar van het PHARR-pand bleek erg gecharmeerd van het idee om de letters te conserveren. De letters zullen worden aangeboden aan het museum, meldt Tilmann - ook weer via Facebook.

Wederom een verhaal waaruit blijkt dat je succes boekt, als je zelf actie onderneemt en daarin medestanders zoekt. Dit betoogde de SP ook al op de Thema-avond, eerder deze week. Toen werden de huuracties van KaBeCo en de actie 'Oormerk Zorggeld' uitgelicht.

Zwembadkuiken/het rode bolletje

Foto: Martin Brink / rijnpost.nl

De SP probeert al zolang ze bestaat om zoveel mogelijk Veense geschiedenis te bewaren; omdat er al zoveel verloren is gegaan. Nog voordat de partij in de gemeenteraad zat, pleitte zij voor het behoud van de gevel van de oude Hollandia Wolfabriek (Mus). En er zijn inderdaad delen van de 'Mus' bewaard gebleven; zij maken deel uit van de huidige Cultuurfabriek.

Vorig jaar probeerde de partij nog de Juliahoeve te behoeden voor de sloop, maar het pand bleek al 'te ver heen'...

Meest legendarisch is echter een stukje klein cultureel erfgoed waar niemand oog voor had. Het 'zwembadkuiken'; een glijbaantje dat iconisch was voor het oude zwembad.
Doordat de SP aandacht had voor dit stukje Veense zwemgeschiedenis, heeft het zwembadpersoneel zelf de restauratie en conservatie van het object op zich genomen. SP-Fractievoorzitter Jan Breur mocht het kuiken in 2010 onthullen.
Anno 2017 het het kuiken 'Het Rode Bolletje' en is de officiële mascotte van het zwembad. Van vergeten roestbak uitgroeien tot mascotte - het kan verkeren.

Wie weet worden de PHARR-letters ooit wel net zo iconisch als het Rode Bolletje. Het is in elk geval goed dat ze erkend worden als industrieel erfgoed. Hopelijk horen we binnenkort meer over het verloop van Tilmann's missie...

Foto: SP Veenendaal

Reactie toevoegen

U bent hier