h

COC: "Veense Queer-culture valt tegen." (video)

26 oktober 2022

COC: "Veense Queer-culture valt tegen." (video)

Foto: CDA Veenendaal

Als je het niet ziet,
kun je er ook niet wijzer over worden

"Veenendaal is op verschillende fronten progressief, maar qua Queer-culture valt dat nog tegen." Dit zei Nina Parie van COC Veenendaal tijdens het inspraakmoment voor de begroting, op donderdag 20 oktober in het gemeentehuis. Op het gebied van ontmoeting en acceptatie van LHBTI+ personen loopt Veenendaal behoorlijk achter.

Parie vertelde dat er weinig gelegenheid tot ontmoeting is, en onbekend maakt onbemind. Zo wordt er nog altijd veel negatief gesproken over LHBTI+, wat haar - toen zij in Veenendaal werkzaam was - ervan weerhield om uit de kast te komen. Haar buurman kan niet hand in hand met zijn vriend over straat zonder onaangename opmerkingen naar zijn hoofd geslingerd te krijgen.

Dat kleine beetje zichtbaarheid dat er is, wordt ook niet altijd even warm ontvangen. Zowel het Regenboogzebrapad als Parie's eigen Progress-pridevlag hebben te maken gekregen met vandalisme.

Namens COC Veenendaal vroeg zij steun om bijeenkomsten voor ontmoeting te organiseren. De eerste twee evenementen zijn uit eigen zak betaald, maar in de toekomst zou een bijdrage van de gemeente fijn zijn.
Wat de SP betreft wordt dit verzoek gehonoreerd.

"Als SP pakken we graag de handschoen op met iedereen die deze goede zaak wil ondersteunen," aldus raadscommissielid Sietse van der Bij. "Vrijheid dient er voor iedereen te zijn; daar waar dat niet zo is staan wij samen met deze bewoners. Want we doen het met elkaar voor Veenendaal!"

Op meerdere manieren heeft de SP in het verleden ook aandacht gevraagd voor de uitdagingen op dit gebied. Onder andere door de regenboogvlag te hijsen, met de Veenendaal Verklaring en steun aan (+schoonmaken) van het regenboogzebrapad.


Zie ook:

Over het Regenboog-zebrapad:
over de regenboogvlag:
Over de Transgenderwet:
overig:

Reactie toevoegen

U bent hier