h

Begroting

11 december 2022

Begroting

Foto: Jan Breur

Over verlies, winst en beloftes

Gemeenteraadsvergaderingen vinden doorgaans strikt in de avonduren plaats; en duren niet zo lang dat er maaltijden verzorgd moeten worden. Een uitzondering daarop is de begrotingsbehandeling. Deze vergadering startte reeds om 16.00u, en ging door tot de late uren. Dus, er was voor eten gezorgd...

Het was een stamppotbuffet. Terwijl ik mezelf een bord zuurkool opschepte, dacht ik aan Mila. Zij had een hele duidelijke mening over stamppotbuffetten, en die was niet positief.
"Waarom zou je alles bij elkaar gooien, je wilt toch verschillende smaken proeven?" Ik hoor het haar nog zeggen.
Haar dood heeft er ingehakt. Diep. Maar dingen die me aan haar herinneren, bezorgen me een glimlach.

Vergaderingen van Provinciale Staten zijn van een andere orde dan onze Veense 'vergaderingetjes'. Statenvergaderingen vinden eigenlijk altijd overdag plaats, en er wordt dan ook voor lunch en diner gezorgd. En in het jaar dat ik nu meeloop heeft daar nog nooit een stamppot bijgezeten. Wat dat betreft had Mila hier haar hart kunnen ophalen.

Ook in de Provincie moest de begroting worden vastgesteld.
En de SP zou de SP niet zijn, als we niet met een spectaculair voorstel zouden komen...

Laat de bussen rijden!

Vanwege de corona-epidemie is de dienstregeling van het Openbaar Vervoer afgeschaald. Er reden minder bussen. Maar nu de maatregelen voorbij zijn, rijden er nog steeds minder bussen. Er is geen geld voor, wordt gezegd. Maar de provinciebegroting laat iets anders zien: zesentwintig miljoen euro belastinggeld wordt binnengehaald, maar niet uitgegeven.

Wij zeggen: steek dat geld in het Openbaar Vervoer. Laat de bussen rijden, geef chauffeurs goed loon en arbeidsvoorwaarden, en hou kaartjes betaalbaar. Daar betalen we immers belasting voor!

Deze tekst verscheen in de Huis-aan-Huisbladen door de gehele provincie. Anno 2022 is een normale dienstregeling van het OV dus een spectaculair voorstel. Zelfs als je daarvoor 'maar' 20 miljoen nodig hebt, en er is 26 miljoen over. Dus er hoeft niet elders bezuinigd te worden, geen belasting te worden verhoogd, geen greep uit de spaarpot te worden gedaan.
Een normale dienstregeling had gewoon binnen de begroting gepast.
En hoe spectaculair het idee van een normale dienstregeling is, bleek ook uit de stemming: nauwelijks steun.

Meer succes hadden we met ons voorstel over de Uithoflijn. Die rijdt niet in het weekend, en wij vinden dat dit wel zou moeten. Zeker als FC Utrecht speelt. Nota bene het duurste stukje tramlijn ter wereld, en hem dan zo onbenut laten!
Ons voorstel om de mogelijkheden daartoe te onderzoeken, werd met open armen ontvangen. Het College van Gedeputeerden zei dat er in januari iets ligt om over door te praten. Die toezegging was voor ons voldoende om het voorstel niet in stemming te brengen.

Een voorstel dat we wel in stemming hebben gebracht, gaat over een extra ton voor dierenopvang. Dat is hard nodig, omdat deze instellingen sowieso al krap bij kas zitten, maar door de enorme stijgingen van de energie- en voedselprijzen echt dreigen om te vallen.
Een meerderheid van de Staten was het hiermee eens; we wonnen de stemming. Met het voorstel krijgt het Provinciebestuur de opdracht met de betrokken dierenopvangen en -voedselbanken om de tafel te gaan om te komen tot een goede verdeling van het beschikbaar gestelde geld.

Een stemming verliezen, een toezegging binnenhalen, en een stemming winnen. Dat zijn de drie smaken die er te proeven zijn.
Ook in Veenendaal hebben we ze mogen proeven: 

  • Het afschaffen van de hondenbelasting: hopeloos verloren
  • Vrijgeven zondagevenementen: een mooie toezegging binnengehaald
  • Deugdelijk onderhoud van de skatebaan: gewonnen.

Met name die laatste twee zijn smaken die je goed wilt proeven. Al gaan de individuele voorstellen wel in de grote hoop van de begroting verloren, als ware het een stamppotbuffet.
Maar goed: als er genoeg toezeggingen en gewonnen stemmingen inzitten, is een begrotingsstamppot zeer goed te eten!


Zie ook:

Begroting Veenendaal:
Begroting Provincie Utrecht:
Over Mila Jansen:

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier