h

Finale

30 juni 2014

Finale

Afgelopen donderdagavond vond de laatste gemeenteraadsvergadering van het politieke seizoen 2013-2014 plaats. Normaal gesproken een happening die 's middags begint en doorgaat tot diep in de nacht. In deze vergadering wordt dan de Kadernota besproken; de beleidsplannen voor het komende jaar. Ditmaal sloten we af met een reguliere raadsvergadering; geen happening ~ want er was geen Kadernota.

Echter: geenszins was dit een inferieure afsluiting van het seizoen. Dit veelbewogen politieke jaar kreeg de afsluiting die het verdiende...

Om te beginnen waren er twee (voorheen kansloze) voorstellen aangenomen. Dankzij het behendige politieke stuurwerk van GroenLinks-fractievoorzitter Kees Oskam zal er serieus gekeken worden naar hoe wij als gemeente Veenendaal omgaan met 'groen' in bestemmingsplannen. Een afgeslankte versie van het Carthago-Amendement, dat GroenLinks, SP en anderen de afgelopen jaren veelvuldig hebben ingediend, zonder resultaat, is dit keer wel aangenomen.

Het andere voorstel was een motie om de WSW-raad weer in ere te herstellen. Ondanks dat de WSW-raad wettelijk geborgd is, is deze niet actief. Namens de SP verzocht ik de wethouder om zich in te spannen om een actieve WSW-raad te realiseren.
Ik schreef de motie zonder enige hoop op rugdekking, maar, gaandeweg het moment van stemmen hierover naderde, dienden zich medestanders aan. Uiteindelijk diende ik de motie namens ZES partijen in - goed voor een meerderheid. Onder die zes partijen bevond zich coalitiepartij CDA, die duidelijk de weg van samenwerking wil bewandelen - ook met oppositiepartijen. Heel goed.

Wellicht ben ik iets te lyrisch over het binnenslepen van een tweetal voorstellen, maar ik ben ervan overtuigd dat zulks in de vorige collegeperiode niet haalbaar geweest zou zijn. Oppositiepartijen waren daar maar wat vaak als hinderpalen, irrelevante factoren of desnoods als reparatiemateriaal gezien wanneer een coalitiepartner niet in het gelid wilde lopen (bij wijze van hoge uitzondering).
Dit had tot gevolg dat oppositiepartijen ook niet graag iets met of voor de coalitie deden. Nu verdedigde ik het Alcoholpreventieplan van het College tegenover coalitiepartner SGP die het niet ver genoeg vond gaan.

Deze nieuwe dynamiek is ontegenzeggelijk inzet geweest bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. Geen gesloten deuren, maar open luiken; dat was het nieuwe devies. En, aan het eind van het politieke seizoen lijkt deze omwenteling geslaagd... althans; vooralsnog.

Met deze nieuwe bestuursstijl lijkt ook de rol van de SP anders te zijn geworden. We kunnen meer dan alleen signaleren en de stem van onze achterban laten horen; we slagen er ook beter in om zaken voor elkaar te krijgen. Natuurlijk waren we altijd al een serieuze (volwassen) politieke partij, maar ik heb het gevoel dat we nu meer dan tevoren ook door andere partijen als zodanig worden geaccepteerd...

... en dat brengt mij op Jolanda de Heer. Het politieke seizoen eindigde definitief met het afscheid van de ChristenUnie-fractievoorzitter die onlangs wethouder werd in Rhenen.

Nadat haar partij de grootste werd bij de gemeenteraadsverkiezingen, en de onderhandelingen zouden gaan leiden, bleek dat feest maar van korte duur. De beoogde coalitie van ChristenUnie, SGP, D66 en VVD bleek er niet in te zitten, waarna er gekeken werd naar andere combinaties.

De ChristenUnie wilde graag verder met de SGP; en vroeg om dat te bereiken ook de SP en PvdA aan tafel. Uiteraard gaan we bestuursverantwoordelijkheid nooit uit de weg; maar we rekenden er niet op. Immers: met twee zetels hadden we niet de indruk dat wij aan zet waren.

Desalniettemin herkenden Jolanda de Heer en haar ChristenUnie ons als volwaardige coalitiepartners. Dat de door hen beoogde coalitie niet vruchtbaar bleek omdat de SGP een andere route koos, doet daar niets van af. Dat wij gevraagd zijn, toont aan dat haar partij ons ziet als serieuze partner. Een rol die we graag met verve zullen vervullen.

Daarom wil ik Jolanda bedanken voor de goede samenwerking (vooral) de laatste paar maanden, en alle pittige debatten die we gevoerd hebben. En veel succes met je nieuwe baan in het pittoreske Rhenen!

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier