h

TERUGBLIK: Verkiezingsjaar 2022

29 december 2022

TERUGBLIK: Verkiezingsjaar 2022

Foto: SP Veenendaal

Continuïteit en verandering

"Wat ze in Den Haag kunnen, kunnen wij in Veenendaal ook," zal de coalitie gedacht hebben. En dus traden na de verkiezingen dezelfde wethouders aan als daarvoor. Toch is er veel veranderd: de samenstelling van de volksvertegenwoordiging ziet er behoorlijk anders uit, en met het verdwijnen van een aantal oude rotten hebben sommige blijvers een andere rol gekregen...

We blikken terug...

Foto: SP Veenendaal

Fractievoorzitter Jan Breur mocht voor de vijfde keer de Veense SP-lijst aanvoeren. Hij heeft er, als je zijn tijd bij de Jongerenraad bij optelt, al twintig jaar in de politiek gediend. Voor zijn trouwe inzet is hij beloond met een Zilveren Tomaat. Bij aanvang van de eerste raadsvergadering van 2022 werd hij op de trappen van het gemeentehuis opgewacht door familie, vrienden en partijgenoten die hem met deze verrassing in het zonnetje zetten...

Foto: SP Veenendaal

Daags erna heeft A.J. Breur de kieslijst van de SP ingediend op het gemeentehuis. Hiermee is de SP officieel aangemeld voor de komende verkiezingen. Het is de vijfde keer dat de SP meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen van Veenendaal.

Foto: SP Veenendaal

Wonen was deze verkiezingen een belangrijk thema, en de SP is sinds jaar en dag voorvechter van betaalbare woningen voor iedereen. Daarom organiseerde de SP, in samenwerking met anderen, de VEENSE WOONBETOGING.

Foto: SP Veenendaal

Daarna kon de campagne echt los gaan! Er werd geflyerd, gefolderd, op de markt gestaan, en gedebatteerd...

Foto: SP Veenendaal

Lijsttrekker of niet; Jan Breur moest deze campagne vanaf 'de achterbank' voeren. Door de geboorte van zijn dochter Isabel was hij thuis harder nodig.
Sietse van der Bij nam daarom veel van zijn debatten over; onder andere het debat bij de SGP en het Ondernemersdebat...

Foto: SP Veenendaal

Ook Yolande de Meer liet goed van zich horen tijdens deze campagne. Zij vertegenwoordigde de SP op het Vrouwendebat. En namens de SP was ze aanwezig bij de Verkiezingsbingo die het Taalhuis organiseerde.

Foto: SP Veenendaal

Toch was Jan Breur niet helemaal onzichtbaar tijdens de campagne. Wat hij vanuit huis kon doen deed hij, en er was natuurlijk het nodige werk van tevoren klaargemaakt. En een enkel publiek optreden kon niet uitblijven. Hij ondertekende het Regenboog-stembusakkoord en het manifest Veenendaal Voor 14.

Foto: SP Veenendaal

Ook nam hij het slotdebat voor zijn rekening. Hij sprak in de Cultuurfabriek  over veiligheid, de ontsluiting van Veenendaal Oost, jeugdzorg en de energietransitie.

Foto: SP Veenendaal

Niet alleen de toppers van de lijst kregen een plekje in de spotlight. Lijstduwer Cor Su sierde de reclameborden in het centrum, want de SP is trots op al haar kandidaten.

Foto: SP Veenendaal

De Russische invasie in de Oekraïne wierp een schaduw over de campagne. Uit solidariteit onderbraken de SP'ers wekelijks de campagne om als vrijwilliger voor Veenendalers Voor Vrede met de Vredesvlag in het centrum te staan. Om solidariteit met het Oekraïense volk en de hoop op vrede uit te dragen.

Foto: SP Veenendaal

En op 16 maart was het zover. Tijd om te stemmen...
De opkomst was bijzonder laag voor Veense begrippen. Slechts 29.841 Veenendalers wisten de weg naar het stembureau te vinden; wat neerkwam op een opkomst van 57%. Dat betekent vaak goed nieuws voor de conservatieve partijen - en slecht nieuws voor de socialen.

Foto: SP Veenendaal

Met 3,5% van de stemmen - goed voor 1 volle zetel - is de SP stabiel gebleven tussen alle veranderingen die in het Veense landschap hebben plaatsgevonden. De SP bedankt haar 1027 kiezers.

Foto: SP Veenendaal

Op 21 maart, tekende Jan Breur voor de aanvaarding van zijn zetel. Hij ging daarmee zijn vijfde termijn als raadslid in, en is daarmee de langst zittende van alle gekozenen. Mogelijk is hij de jongste raadsnestor die Veenendaal ooit gehad heeft.

Foto: SP Veenendaal

Nadat de 'oude' gemeenteraad op 28 maart afscheid nam, trad de nieuwe gemeenteraad op 30 maart aan. Over de wissel van de wacht was een schaduw gevallen door het plotselinge overlijden van Mila Jansen.
In zijn eerste speech als raadsnestor memoreerde Breur haar als iemand die 'het instrument van de menselijkheid' als geen ander wist toe te passen.

Foto: SP Veenendaal
Al snel kwam er ook een ander aspect van het raadsnestorschap om de hoek kijken. In april kon Burgemeester Kats vanwege ziekte de raadsvergadering niet leiden. Als langstzittend gemeenteraadslid is Jan Breur de aangewezen persoon om in dergelijke situaties de voorzittersrol op zich te nemen...

Foto: SP Veenendaal

Zijn vuurdoop was gelijk een pittige. Hij moest namelijk maarliefst 23 Raadscommissieleden installeren. Dat ging goed; allen legden zij danwel de eed, danwel de verklaring en belofte af. Onder die 23 waren ook zijn partijgenoten Sietse van der Bij, Yolande de Meer en Tilmann van de Loo.

Foto: SP Veenendaal

Nadat op 30 mei het Raadsakkoord is vastgesteld, zijn in dezelfde vergadering de Wethouders geïnstalleerd. Ondanks de politieke aardverschuiving zijn dezelfde partijen als vier jaar geleden de formatie ingegaan, en werden dezelfde Wethouders voorgedragen. In de portefeuilleverdeling zijn wat aanpassingen gedaan ten opzichte van de vorige regeerperiode, maar spectaculaire verschillen zijn er niet.
Het 'Raadsakkoord' is echter wel anders. Er staan geen afspraken of richtingen in en alle partijen worden vrijgelaten - zo lang de gemeentelijke lasten maar niet omhoog gaan...

Foto: SP Veenendaal
En terwijl er van alles gebeurde in de gemeentelijke politiek, waren er ook de nodige ontwikkelingen op het Provinciehuis...

Foto: SP Veenendaal

Na 7 jaar in Provinciale Staten moet SP-fractievoorzitter Andrea Poppe om gezondheidsredenen helaas terugtreden. Andrea Poppe kwam bij de verkiezingen van maart 2015 bij de Statenfractie. In 2017 nam zij het fractievoorzitterschap over van Ad Meijer. Andrea heeft dit 5 jaar met verve gedaan. Vanwege haar grote inzet voor de SP ontving Andrea uit handen van regiovertegenwoordiger Anne-Marie Mineur de zilveren tomaat.

Foto: Marc de Droogh

Haar opvolger was niemand minder dan de Veenendaler Jan Breur. Sinds november 2021 ondersteunde hij de Utrechtse Statenfractie al als commissielid; nu werd hij geïnstalleerd als Statenlid. Een functie die hij combineert met het gemeenteraadslidmaatschap.

Foto: Anne-Marie Mineur

En daar eindigt zijn provinciale avontuur niet. Op de regioconferentie van december is hij aangewezen als lijsttrekker bij de komende Provinciale Statenverkiezingen. Deze vinden komend jaar plaats, op 15 maart. We hebben dus iets om naar uit te kijken...

Wordt vervolgd...

 

Reactie toevoegen

U bent hier