h

TERUGBLIK: Actiejaar 2023

28 december 2023

TERUGBLIK: Actiejaar 2023

Foto: SP Veenendaal

laat je woede hand in hand gaan
met het goede dat je doet...

Blijf niet mokkend aan de kant staan; stel een daad en toon je moed.
Laat je woede hand in hand gaan met het goede dat je doet.

SP Veenendaal neemt deze woorden van Karel Glastra-van Loon en Bob Fosko telkenmale ter harte. Ook het afgelopen jaar is er volop actie gevoerd. Voor een beter Veenendaal, een beter Nederland en een betere wereld.

We blikken terug...

Januari:

Foto: Jan Breur

De landelijke SP-acties voor een lagere energierekening hadden in Veenendaal een extra component. Een online tool om te ontdekken of je recht hebt op energietoeslag. De tool was direct al een groot succes: in de eerste paar uur dat hij online was, hadden al honderd mensen de check gedaan. Ook de daadwerkelijke aanvragen voor een toeslag schoten omhoog. Veel mensen zijn geholpen; actievoeren werkt!

Foto: SP Provincie Utrecht

Op donderdag 19 en vrijdag 20 januari werd er gestaakt in het streekvervoer. De SP staat achter de stakingen. Daarom bezocht Veenendaler en provinciaal lijsttrekker Jan Breur de chauffeurs om hen een hart onder de riem te steken. De Utrechtse afdelingsvoorzitter Jaswinder Singh stuurde namens de regio een solidariteitsverklaring naar de stakers.

Foto: Baukje Hiemstra

Ook werd er volop geprotesteerd tegen het nieuwe pensioenstelsel. Ook in onze regio. In verschillende samenstellingen ging vrijdag een Veense delegatie naar de Pensioenbijeenkomst van Bart van Kent in Ede en zaterdag een andere naar het 'Actieberaad tegen het casinopensioen in de Jaarbeurs in Utrecht.

Foto: Frank van den Heuvel / SP Provincie Utrecht

De maand werd afgesloten met een Super Zaterdag. In de Utrechtse wijk Lunetten werd het startschot gegeven voor de verkiezingscampagne voor de Provinciale Staten. SP'ers uit de hele provincie kwamen bijeen voor een actie. De lijsttrekker, Jan Breur uit Veenendaal, was uiteraard van de partij; net als Tweede-Kamerlid Jasper van Dijk en Regiovertegenwoordiger en oud-Europarlementariër Anne-Marie Mineur. In Veenendaal trokken Toke van de Rovaart en Nico van Ginkel de Hoofdstraat in.
De SP zamelde handtekeningen in om de energie weer in publieke handen te krijgen.

Februari:

Foto: Frank van den Heuvel / SP Provincie Utrecht

Op woensdag 1 februari heeft de SP actie gevoerd bij de energiecentrale van Eneco in Utrecht. De partij wil dat energie weer in publieke handen komt, en had hiervoor een petitie gestart, die toen al meer dan 115.000x was ondertekend. Veenendaler Jan Breur stond, als lijsttrekker van SP Provincie Utrecht, voorop bij deze actie...

Foto: Tilmann van de Loo

Op 6 februari was de eerste dag van een vijfdaagse staking in het streekvervoer. Overal in het land waren opkomsten van boze chauffeurs. Veenendaler Tilmann van de Loo, zelf buschauffeur, was aanwezig op de actiebijeenkomst in Amersfoort.

Foto: SP Veenendaal / SP Veenendaal

Ongeveer 2000 mensen kwamen op 11 februari naar het Volksprotest op het Beursplein in Amsterdam. Op deze symbolische plek, bij de aandelenbeurs, maakten ze duidelijk dat onze energie geen 'markt' behoort te zijn en dat de winsten van energiebedrijven niet naar aandeelhouders behoren te gaan maar ingezet moeten worden om de energierekening te verlagen. Ook een flinke delegatie uit Veenendaal was aanwezig.

Foto: SP Provincie Utrecht

Op zaterdag 18 februari toerde er een speciale SP-bus door de provincie Utrecht om aandacht te vragen voor het Openbaar Vervoer. Lijsttrekker Jan Breur bezocht, met een alsmaar groeiende groep SP'ers Utrecht, Bilthoven, Zeist, Leusden en Amersfoort. Hun boodschap: het OV moet weer in publieke handen.

Foto: AJ Breur

Op dinsdag 21 februari voerde de SP actie bij de Eerste Kamer, tegen de invoering van de nieuwe pensioenwet. Veel mensen maakten hun zorgen en bezwaren kenbaar aan de aanwezige senatoren. Het signaal was duidelijk: deze pensioenwet moet van tafel! Onder de actievoerders was ook een groep Veenendaalse SP'ers.

Maart:

Foto: SP Veenendaal

De verkiezingen kwamen steeds dichterbij. Daarom werd er volop campagne gevoerd. SP-lijsttrekker Jan Breur deed dat zaterdag 4 maart in zijn 'home town' Veenendaal. TEAM SP Veenendaal had een campagnetent opgezet in de Hoofdstraat...

Foto: Baukje Hiemstra / SP Veenendaal

Elk jaar is het op 8 maart Internationale Vrouwendag. Traditiegetrouw besteed SP Veenendaal aandacht aan deze dag van emancipatie en solidariteit. Onder andere door de bloemengroet van de dames, voor de dames. Ook zijn er verschillende blogs geschreven, onder andere een tweeluik van Barbara Passchier.

Foto: SP Provincie Utrecht

Op zaterdag 11 maart spraken Jan Breur en Renske Leijten op een bijeenkomst die de SP georganiseerd had in Theater Calypso te Wijk bij Duurstede. Zij bepleitten dat energie en openbaar vervoer weer in publieke handen moeten komen.

Foto: SP Veenendaal

In Veenendaal werd het laatste campagneweekend door de SP benut om actie te voeren voor goedkopere boodschappen. Door de winstbelasting te verhogen, zou de BTW omlaag kunnen.

Foto: SP Veenendaal

Om de bezoekers van de dinsdagmarkt te wijzen op de verkiezingen en de punten die de SP wil behalen in de Provinciale Staten en de Eerste Kamer, en vooral ook om te luisteren naar wat de mensen te zeggen hadden, was TEAM SP Veenendaal op 14 maart nog een keer actief in het centrum. Uiteraard was lijsttrekker Jan Breur ook van de partij.

Foto: SP Provincie Utrecht

En ook in maart werd er gestaakt in het OV. Landelijk partijvoorzitter Jannie Visscher en fractievoorzitter Lilian Marijnissen kwamen naar een actiebijeenkomst in Utrecht om de stakende OV-medewerkers een hart onder de riem te steken.

Foto: Cor van Londen

Hoewel de verkiezingsuitslag tegen viel, liet de SP zich hierdoor niet uit het veld slaan. Op zaterdag 18 maart stond een club vrijwilligers alweer klaar in het Franse Gat om te helpen bij de Nationale Opschoondag.

April:

Foto: Toke van de Rovaart / SP Veenendaal

De verkiezingsuitslag was dit jaar misschien geen reden tot een feestje, maar de SP is daarom niet minder blij met de inzet van de vrijwilligers. Daarom organiseerde SP Veenendaal (en Omstreken) toch een feestelijke bijeenkomst, want dat hadden de vrijwilligers dik verdiend.

Foto: Toke van de Rovaart / SP Veenendaal

En na Koningsdag naderde natuurlijk de Dag van de Arbeid. SP'ers Toke en Nico flyerden in Veenendaal voor de grote FNV-manifestatie op 1 mei in Amsterdam. Ondertussen voerde SP Veenendaal ook volop actie tegen de geplande aanvliegroute naar Schiphol, die onze regio letterlijk boven het hoofd hangt...

Mei:

Foto: Baukje Hiemstra

En na de Dag van de Arbeid blijft het actievuur brandende. Bij veel huurders is de brief die een huurverhoging aankondigt op de mat gevallen. Niet alleen is er een brief op de mat gekomen. Er is ook bij veel huurhuizen een flyer in de bus gedaan van de werkgroep Wij Weigeren De Huurverhoging. Daarin staat welke stappen je moet ondernemen om de huurverhoging niet te betalen. SP Veenendaal steunt de werkgroep Wij Weigeren de Huurverhoging.

Foto: Marianne van den Berg

Op 12 mei was het de Dag van de Zorg. Reden voor de SP om zorgwerkers in het zonnetje te zetten. Onze vrijwilligers Toke en Marianne bezochten De Meent, De Koekoek, Het Boveneind en De Engelenburg in Veenendaal. In Rhenen werd De Tollekamp bezocht door AJ. Steeds met een doos lekkers voor het personeel. Want de SP heeft hart voor de zorg!

Foto: SP Provincie Utrecht

Op vrijdag 19 mei organiseerde de SP in Utrecht een bijeenkomst met steunbetuigers voor een provinciaal energiebedrijf in de provincie Utrecht. Ze gingen eerst de buurt in om meer steun te verzamelen om vervolgens met steunbetuigers te spreken hoe een provinciaal energiebedrijf eruit zou moeten komen te zien. Hierbij overhandigde SP-Kamerlid Jimmy Dijk 10.000 handtekeningen voor een provinciaal energiebedrijf in Utrecht aan Marjolein van Elteren, fractievoorzitter van Groenlinks in Provinciale Staten.

Foto: Jan van Zwam

Tijdens het weekend van de wielerronde flyerde de SP in Veenendaal tegen de nieuwe aanvliegroute. Deze actie was tevens de vuurdoop van penningmeester Jan van Zwam, die zich ook op de achtergrond het vuur uit de sloffen loopt voor deze actie.

Foto: Martin Kuiters

Ook bestuurslid Martin Kuiters beleefde zijn actie-vuurdoop. Hij was op 30 mei naar Den Haag gegaan - samen met Toke - om te protesteren tegen de nieuwe pensioenwet. Deze lag die dag ter stemming voor in de Eerste Kamer. Ondertussen mochten de leden van Provinciale Staten stemmen over de samenstelling van die Eerste Kamer...

Juni:

Foto: Paulette Jansen

Op vrijdag 9 juni vond er een fietstocht naar het Provinciehuis plaats, onder het motto 'fiets nee tegen de 4de route'. De fietsers - die in grote getale neereden - spraken zich daarmee uit tegen de nieuwe aanvliegroute. Onder hen waren veel SP'ers.
Zij werden op het Provinciehuis ontvangen en toegesproken door Commissaris Oosters en Gedeputeerde Van Muilekom.

Foto: Baukje Hiemstra / SP Veenendaal

De Cuneradag, 10 juni, bleek een prima dag om in Rhenen te flyeren tegen de nieuwe aanvliegroute; penningmeester Jan van Zwam en afdelingsvoorzitter Baukje Hiemstra hebben vele gesprekken gevoerd over de kwalijke uitbreidingsplannen van Schiphol...

Foto: SP Veenendaal

Op dinsdag 20 juni brachten SP’ers Tilmann van de Loo en Yolande de Meer een werkbezoek aan de dierenvoedselbank. De dieren voedselbank krijgt nog te weinig aandacht in Veenendaal. Dit bezoekje plaatste deze voorziening wat meer in de spotlight. Tilmann schreef een blogje over het bezoek, en ook 'de Rijnpost' besteedde er aandacht aan...

Foto: SP Veenendaal

In drommen kwamen de bewoners van het Franse Gat op 26 juni naar het gemeentehuis. Zelfs een heuse tractor verscheen op het Raadhuisplein. De Franse Gatters protesteerden tegen de sloop- en nieuwbouwplannen voor de wijk; zij vonden de SP aan hun zijde.

Juli:

Foto: SP Veenendaal

Op zaterdag 22 juli opende SP-fractievoorzitter Sietse van der Bij de fototentoonstelling 'Weggecijferd/teruggevochten' van Bert Teunissen. De portretten van gezinnen die getroffen zijn door het toeslagenschandaal waren tot 24 augustus te bekijken op het Kees Stipplein en de Bernard van Kreelpoort.

Augustus:

In enkele weken waren er al duizenden ondertekeningen opgehaald voor het burgerinitiatief 'Maak het vervoer openbaar'. De SP steunt dit initiatief volmondig, want het doel en de argumenten erachter komen 100% overeen met onze permanente inzet. De actie loopt nog steeds, dus heb je nog niet getekend? Doe dat dan snel HIER.

Foto: Tilmann van de Loo

Op 29 augustus is de Gemeenteraad op werk bezoek geweest bij de Ritmeester Sigaren fabriek. De SP werd hier vertegenwoordigd door Sietse en Tilmann; die laatste schreef een blog over het bezoek.

September:

Foto: Tilmann van de Loo

9 september was het Open Monumentendag. Monumenten maken deel uit van Tillman's portefeuille, dus voor hem was het een mooie gelegenheid om de opening bij te wonen in de Ritmeester Sigaren fabriek.

Foto: Tilmann van de Loo

De SP bracht op dinsdag 12 september een bezoek aan de Eetclub in Plein Zuid. Tweemaal per maand kan hier, voor 5 euro per persoon, op dinsdag gegeten worden. En omdat de vrijwilligers hierin onmisbaar zijn, had raadscommissielid Tilmann van de Loo een blijk van waardering voor hen meegenomen.

Foto: SP.nl / SP.nl

Traditiegetrouw organiseert de SP in de aanloop van Prinsjesdag een protest, omdat het anders moet in Nederland. Dit jaar vond dat plaats op zondag 17 september. De totale opkomst van het PrinsjesdagProtest wordt op een kleine 2000 mensen geschat. Ook vanuit Veenendaal en Omgeving togen verschillende mensen naar Den Haag.

Oktober:

Foto: Yolande de Meer

Tijdens de Week van de Toegankelijkheid waren ook in Veenendaal tal van activiteiten, zoals film, lezing, workshops, Hoorcafé en de Veen belevingswinkel. Op zaterdag 7 oktober bracht raadscommissielid Yolande de Meer namens de SP een bezoek aan de belevingswinkel en het hoorcafé Veenendaal. Toegankelijkheid is een belangrijk onderwerp voor de SP: iedereen moet kunnen meedoen in de samenleving.

Foto: Yolande de Meer

Op maandag 9 oktober bezocht Yolande de Veenendaalse Veteranendag. Deze dag staat in het in het teken van ontmoeting en verbinding en worden onze veteranen geëerd en bedankt voor hun waardevolle inzet voor onze vrede.

Foto: Tilmann van de Loo

Op 24 oktober is Tilmann, namens de SP, met Ageeth wederom naar de Dierenvoedselbank geweest om een actie te promoten. Zij maken nu zelf honden- en kattenmanden met eigen logo! Iets unieks. De opbrengst gaat naar de Dierenvoedselbank.

Foto: AJ Breur

Vanwege de oorlog in Gaza organiseerde de SP op 31 oktober een Vredessymposium. Ook een groep Veenendalers was naar het symposium afgereisd, om te luisteren naar deskundigen uit binnen- en buitenland. We kijken terug op een bijzonder interessante, leerzame en nuttige avond.

November:

Foto: Emin Basoglu

Met de Tweede-Kamerverkiezingen voor de deur, stond de maand november grotendeels in het teken van de campagne. Zo was daar een team-up tussen SP Veenendaal en medewerkers van het partijkantoor op 10 november; op het Bruineplein en in het Franse Gat...

Foto: Jan Breur

...en de campagnetent in de binnenstad op 11 november. Gewapend met flyers, molentjes en sponsjes stonden de vrijwilligers van SP Veenendaal bij de Van Kreelpoort. Er werden gesprekken gevoerd over onderwijs, zorg, wonen, cultuur, defensie en bestaanszekerheid.

Op zaterdag 11 november was ook de feestelijke opening het nieuwe IW4-pand, waar behalve IW4 ook Hetwerktnu, de werf van Wijkservice en de oefenlocatie van de Brandweer gevestigd is. Namens de SP was Yolande de Meer aanwezig. Bekende Veenendaler en SP'er Cor Su, werknemer van IW4, mocht met de drie burgemeesters die de opening verrichtten op de foto...

Foto: SP Veenendaal

Op de Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid van zondag 12 november, georganiseerd door Extinction Rebellion, waren veel SP'ers aanwezig. Ook uit Veenendaal en omgeving. Op het Amsterdamse Museumplein sprak onder anderen Greta Thunberg. En politieke leiders, waaronder Lilian Marijnissen gingen met elkaar in debat.

Foto: AJ Breur / SP Veenendaal

De SP wil dat de Veenendaalpas in meer winkels bruikbaar is. De pas wordt niet altijd even goed gebruikt, omdat hij onvoldoende aansluit bij de behoeften van de gebruikers. Daarom bood fractievoorzitter Sietse van der Bij tijdens de raadsvergadering van 16 november een 'cheque' aan, aan wethouder Stroobosscher.

Foto: Baukje Hiemstra

Met de eindstreep in zicht werd er volop campagne gevoerd in Veenendaal. Bij Aller Erf, op het Bruineplein, in het centrum...

Foto: SP

...maar het spectakelstuk was de bustour door de gehele provincie Utrecht, met SP'ers uit de gehele provincie Utrecht. Op zaterdag 18 november vond deze plaats. De bus kwam ook in Veenendaal; afdelingsvoorzitter Baukje Hiemstra reed mee.

Helaas brachten de verkiezingen (weer) niet wat we ervan hoopten...

December:

Foto: Baukje Hiemstra

In de dagen voor kerst houdt Veenendalers voor Vrede jaarlijks een actie, om de hoop op vrede levend te houden. Dit jaar werd de actie gehouden op 17 december, bij de Bernard van Kreelpoort. Bezoekers van 't Dorp konden hier een vredeswens opschrijven, en ophangen in de kerstboom.
Veenendalers voor Vrede wordt ondersteund door SP Veenendaal.

Foto: Tilmann van de Loo

Bouwen voor leegstand, dat kan niet de bedoeling zijn. Toch blijven er in Veenendaal verschillende nieuwbouwpanden lange tijd onbewoond. Daarom heeft de SP die zaterdag ook posters op de ramen van deze panden geplakt, om aandacht voor dit probleem te vragen.

Foto: AJ Breur

Ondanks de regen, die af en toe viel en ondanks de wind, die bij vlagen wel erg fors was, is donderdag 21 december de SP-tent weer tevoorschijn gehaald en opgezet op het Bruineplein, vlakbij het begin van de W.C. Beeremanstraat, waar het wijkteam van Veenvesters een 'koek & zopie' had georganiseerd als jaarafsluiting. Zelf had de SP die dag geen actie gepland, maar de partij was te hulp geroepen door een groep bewoners uit het Franse Gat, die zich meer en meer opwindt over de gang van zaken.


Grote acties, kleine acties.
Ludieke acties, indringende acties.
Op eigen initiatief, of ondersteunend voor anderen.

In weer en wind, in voor- en tegenspoed.

TEAM SP VEENENDAAL en OMSTREKEN
zet zich in voor een beter Veenendaal
een beter Nederland, een betere wereld.

Want...

overal waar onrecht is
trekken wij ten strijde

Reacties

Een goed jaarverslag Jan, je hebt er wat moois van gemaakt!

Reactie toevoegen

U bent hier