h

De mensen van 2017

29 december 2017

De mensen van 2017

Foto: Enna van Duinen

Het afgelopen jaar is er veel gebeurd in Veenendaal. Er zijn tal van verhalen, die gemaakt worden door mensen.

Aan het eind van het jaar zetten we de mensen die opvielen nog één keer in het zonnetje.

Enna van Duinen

Foto: Jan Breur

Enna kwam aan het begin van dit jaar in Veenendaal wonen. De van oorsprong Groningse bleek al gauw een enthousiaste aanvulling voor het Veense TEAM SP. Ze deed mee aan tal van acties, en ondersteunde de gemeenteraadsfractie.

De Algemene Ledenvergadering heeft haar plaats 3 op de kieslijst gegund. Vanaf 1 januari zal zij op deze website de Wekelijkse Leuze voor haar rekening nemen.

Nico van Ginkel

Foto: AJ Breur

Na jarenlange trouwe dienst als penningmeester, gaf onze rauwdouwer, brombeer en socialist in hart en nieren, Nico van Ginkel het stokje over aan Alja Berck. Bij wijze van dank stelde TEAM SP een naar hem vernoemde prijs in voor mensen die zich op bijzondere wijze inzetten voor de afdeling: de 'Nico van Ginkel Wisseltrofee'. Nico was uiteraard zelf de eerste die hem in ontvangst mocht nemen.

Nico bekleedt weliswaar niet meer de functie van penningmeester, hij blijft (als geen ander) actief voor de SP.

Yolande de Meer

Foto: Cor van Londen

Als 'ervaringsdeskundige in de WMO' kon Yolande de Meer het zinnetje: "u bent echt de enige die dit probleem heeft" niet meer horen. Ondersteund door de SP startte ze bijeenkomsten onder de noemer 'Koffie, Cake & WMO'. Hier kunnen mensen, die met de WMO te maken hebben, laagdrempelig praten over waar zij tegen aanlopen bij de gemeente - onder het genot van een kopje koffie en een plakje cake.

De bijeenkomsten zijn een succes, en zullen ook in het nieuwe jaar weer plaatsvinden.

Wouter Kolff

Foto: Wouter Kolff / Twitter

Voor burgemeester Wouter Kolff was dit een bijzonder jaar. Hij trouwde met 'zijn' Mariëlle, nam afscheid van de gemeente Veenendaal en begon een nieuw leven als burgemeester van Dordrecht.

Na zijn vertrek startte Piet Zoon als plaatsvervangend burgemeester. De gemeenteraad sloeg Wouter's afscheidsadvies, om nu eindelijk eens op te houden te kijven over de koopzondag, volledig in de wind. Het laatste kwartaal van 2017 laaide de soap weer volop op. Het is afwachten hoe lang de nieuwe regeling stand houdt.

Erna Scholten

Foto: Jan Breur

Erna Scholten (links) heeft zich gedurende de zomer keihard ingezet voor de actie 'RED ONS STADSSTRAND'. Hoewel de actie bekend stond als 'SP-actie', hebben ook veel mensen die niet aan de SP verbonden zijn zich hiervoor ingezet. Erna was daar één van - en heeft vele uren op het stadsstrand doorgebracht om handtekeningen in te zamelen. Ook sprak zij bij de overhandiging van de bijna 11.000 handtekeningen aan Tineke Bette - plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad.

Erik Ottink

Foto: Cor van Londen

Ook Erik Ottink heeft zich keihard ingezet voor 'RED ONS STADSSTRAND'. En dat niet alleen: als bestuurder van de Nationaal ZorgFonds-truck en de tomaat-express reed hij het afgelopen jaar heel Nederland door om (SP-)acties te ondersteunen.
Daarnaast ging hij huis-aan-huis, versterkte hij het belteam, ondersteunde hij de fractie, en nog veel meer. Erik deed meer in aan jaar voor de SP, dan andere leden in een heel mensenleven doen.

Erik kreeg dit jaar te horen dat hij ernstig ziek is.

Tijdens een manifestatie voor het behoud van het stadsstrand werd hem de Zilveren Tomaat opgespeld. De op-één-na hoogste onderscheiding binnen de SP. De Algemene Ledenvergadering van SP-afdeling Veenendaal heeft hem de vierde plaats op de kieslijst toebedeeld.

Andrea Poppe

Foto: Jan Breur

Na het overlijden van de Flevolandse gedeputeerde, Arie Stuijvenberg, was het Ad Meijer - fractievoorzitter van de Provinciale Statenfractie van de SP in Utrecht - die hem opvolgde. Andrea Poppe, op haar beurt, volgde Ad Meijer weer op als statenfractievoorzitter.

Andrea 'reisde' dit jaar af naar Veenendaal, in het kader van de besluitvorming rondom de N233 - oftewel 'Rondweg Oost'. Ze heeft aangegeven dat zij de Veense gemeenteraadsfractie van de SP volgt in deze kwestie. De SP wil een opwaardering van de rotondes en nog een aantal maatregelen - maar een complete verbreding van de weg gaat te ver en biedt onvoldoende soelaas.

Cees van Hal

Foto: AJ Breur

Cees van Hal, de voorzitter van het WMO-forum, heeft na tien jaar afscheid genomen. Op 8 november vond er een symposium plaats om stil te staan bij zijn vertrek - en dat van Arie van der Staaij, voorzitter van de Cliëntenraad Werk & Inkomen.

In zijn tienjarige voorzitterschap maakte Cees het WMO-forum zichtbaar, en sprak zich met passie uit voor de belangen van mensen met een hulpvraag. Hij was ondermeer aanwezig op de eerste bijeenkomst van 'Koffie, Cake & WMO', waar hij mensen wees op de mogelijkheid van onafhankelijke cliëntondersteuning.

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft Barend van Leeuwen aangewezen als zijn opvolger.

Sandra Beckerman

Foto: Jan Breur

Sandra Beckerman is een mooie toevoeging aan het rijtje Tweede-Kamerleden met een Veense achtergrond. Ze  is afkomstig uit het Franse Gat. Haar basisschool was 'de Klimop', en het Rembrandtcollege was haar middelbare school. Op een gegeven moment 'verdween' ze naar Groningen, waar ze in 2015 de lijstaanvoerder van de SP was bij de Provinciale Statenverkiezingen. Dit jaar werd ze gekozen in de Tweede Kamer.

In de Tweede Kamer maakt ze zich nog altijd - met passie - hard voor 'de Groningse zaak'. Ook knokt ze voor meer betaalbare woningen, en een landelijk actieplan tegen schimmelwoningen. Tevens wil ze dat de Nederlandse pensioenfondsen zich terugtrekken uit Kerncentrale Tihange - die ook aan opdoeken toe is.

Tijdens de campagne voor de Tweede-Kamerverkiezingen sprak ze Veenendaal toe via een video-boodschap. Ook zou ze op het ROODSTOCK strandfestival een toespraak geven; ware het niet dat het festival vanwege slecht weer moest worden afgelast.

Veteraan Heymann

Foto: SP Veenendaal

Hermy (Mien) Heymann is voorzitter van Stichting Veteranencontact Veenendaal. In die hoedanigheid maakte hij deel uit van de delegatie die meeliep in de Vredesmars op 23 december.

Met zijn indrukwekkende toespraak over zijn dienstjaren en zijn vader veroverde hij de harten van eenieder die aanwezig was.

Toke van de Rovaart

Foto: Peter van de Rovaart

Team SP is niet compleet zonder Toke van de Rovaart. Altijd staat ze klaar met goedbedoeld advies of een helpende hand. Bij acties staat ze vooraan.

Dit jaar reisde ze voor de SP af naar (onder andere) het Nationaal ZorgDebat in Den Haag, de 50-plus-beurs in Utrecht en verschillende regioconferenties. In Veenendaal coördineerde ze de 'bloemengroet' tijdens de Dag van de Verpleging, bracht ze taart naar de stakende leerkrachten, woonde ze alle bijeenkomsten van 'Koffie, Cake & WMO' bij, stortte zich volop in de actie 'RED ONS STADSSTRAND', en deed nog veel meer...

Met haar BLOGS houdt ze de bezoekers van deze website nauwgezet op de hoogte van haar belevenissen binnen de partij...

Jan Breur

Foto: Enna van Duinen

Toen Engbert Stroobosscher in december van vorig jaar zijn raadszetel inruilde voor een wethouderspost, kwam zijn plaats in de agendacommissie weer vrij. SP-fractievoorzitter Jan Breur kandideerde zich voor de functie, en werd met een absolute meerderheid van de stemmen gekozen. Als lid van de agendacommissie was hij voorzitter bij vergaderingen van de raadscommissie en beeldvormende avonden.
Zijn credo is: "Laten we veel zeggen, door weinig te praten."

Daarnaast stortte ook Jan zich vol overgave in de actie 'RED ONS STADDSTRAND', en bracht de boodschap van de actie over in de gemeenteraad. Hij liet ieder raadslid zich hierover uitspreken in een hoofdelijke stemming en probeerde bij de begrotingsbehandeling het bedrag voor behoud van het volledige stadsstrand vrij te spelen. Op een pechakucha-avond, georganiseerd door het architectuurcentrum, lichtte hij de actie toe: het stadsstrand is een plek van mensen.

Natuurlijk was Jan ook te vinden bij tal van andere acties; zoals op de Dag van de Verpleging, een huis-aan-huis actie tegen de BTW-verhoging, en de campagne voor de Tweede-Kamerverkiezingen. Hij sprak ondermeer op een campagnebijeenkomst en deed na de verkiezingen mee aan de bedank-actie.
Jan sprak in december bij de Vredesmars, en schreef in september - ter gelegenheid van de vredesweek - het opiniestuk 'Oorlog is mensenwerk. Vrede ook.'
De Algemene Ledenvergadering van SP-afdeling Veenendaal heeft Jan voor de vierde maal aangewezen als lijsttrekker bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Dit zijn de namen...

Foto: SP Veenendaal

Dit zijn de namen die opvielen in 2017. Zijn we mensen vergeten? Of zijn er namen die we in 2018 in de gaten moeten houden? Laat het ons weten, door hieronder een reactie achter te laten.

Reacties

Dank dat ik op deze lijst mocht staan tussen zoveel prominenten mensen!

Ik mis Sietse van der Bij!

Reactie toevoegen

U bent hier