h

De mensen van 2019

28 december 2019

De mensen van 2019

Foto: Jan Breur

Het Gilbertjaar

In 1519 werd Gilbert van Schoonbeke geboren. Aan deze Antwerpse ondernemer wordt het stichten van Veenendaal toegeschreven. Daarom wordt 500 jaar later niet alleen in Antwerpen, maar ook in Veenendaal het Gilbertjaar gevierd.

Maar 2019 was niet ALLEEN het jaar van Gilbert. Vele anderen hebben op bijzondere wijze hun stempel op het jaar gedrukt...


Toke van de Rovaart

Foto: Jean Rouwet

Toke trapte het jaar af door de Nico van Ginkel-prijs te winnen, samen met haar man Peter. Ze reisde als vrijwilliger met de scootmobielclub naar Antwerpen, en stond voor de SP paraat bij tal van acties, waaronder de Dag van de Verpleging en de 50+ Beurs.

Gert Jan Kats

Foto: Gemeente Veenendaal

Begin dit jaar is Gert Jan Kats geïnstalleerd als burgemeester. Hij had een onstuimig eerste jaar. Als portefeuillehouder 'veiligheid' is werd hij geconfronteerd met aanslagen op 'Het Dak van de Markt', en berichten over 'haatlessen' in Veenendaal. Hij ging onder het mes, en sprak zich uit voor meer politiecapaciteit, een vuurwerkverbod en een verbod op lachgas.

Andrea Poppe

Foto: Jan Breur

Andrea Poppe voerde de lijst van de Utrechtse SP aan tijdens de verkiezing voor de Provinciale Staten. Zij moest daarbij een fors verlies incasseren. De SP eindigde in de provincie Utrecht met twee zetels, die zij en Michel Eggermond aanvaardden.

Hans Oosters

Foto: SP Provincie Utrecht

Veenendaal kreeg een nieuwe burgemeester; de provincie Utrecht een nieuwe Commissaris van de Koning. Zijn naam is Hans Oosters.
De staat waarin Oosters de provinciale organisatie aantrof, is niet om over naar huis te schrijven. Onder aanvoering van de VVD is er een puinhoop van de financieën gemaakt. Niet voor niets ontving hij van de SP een bezem bij zijn aantreden; want er moet flink worden opgeruimd...

Yolande de Meer

Foto: Jan Breur

De oprichter van Koffie, Cake & WMO was al jaren sympathisant van de SP - maar toen ze eenmaal lid werd ging het snel. Yolande de Meer is begin dit jaar gekozen tot lid van het afdelingsbestuur van de Veense SP, stond op de kandidatenlijst voor de Provinciale Staten en is betrokken bij de Hulpdienst die dit jaar is opgezet. In de aanloop van de Kadernota sprak ze de gemeenteraad toe, om te pleiten tegen verdere bezuinigingen in het sociale domein. En of dat nog niet genoeg is, adviseert ze ook nog eens de gemeenteraadsfractie...

Tilmann van de Loo

Foto: Jan Breur

Ook Tilmann van de Loo stond op de kandidatenlijst voor de Provinciale Staten. In die hoedanigheid nam hij deel aan de Pubquiz van Cultureel Café in de inmiddels failliete Plantage. Daar hield hij ondermeer een legendarische pitch, waarom stemmen op de SP een goed idee is. Ook op Facebook een grote hit.
Daarnaast is Tilmann ook nog adviseur van de raadsfractie en van de partij op tal van activiteiten - meest recent nog de Vredesmars.

Sandra Beckerman

Foto: Jan Breur

Het socialistische Tweede-Kamerlid uit Veenendaal is er maar druk mee: wonen. Toen uit onderzoek bleek dat één op de vijf huizen problemen met vocht en schimmel had; eiste ze dat de regering actie ondernam. Met fractievoorzitter Lilian Marijnissen bepleitte ze een woonoffensief om de wooncrisis te beslechten. En ze strijdt constant om de inwoners van Groningen, die regelmatig door gasbevingen worden getroffen, veilig te laten wonen.
In alle hektiek vond ze toch nog even tijd dit jaar om haar oude wijk, het Franse Gat te bezoeken - en te horen wat de stand van zaken was, wat betreft de toekomst van de wijk. Het antwoord van Patrimonium was helaas teleurstellend...

Sietse van der Bij

Foto: SP Veenendaal

Woorden schieten tekort om Sietse van der Bij de eer te geven die hem toekomt. Hij verzorgt de techniek op bijeenkomsten van de SP, zoals het Novemberdebat de de ledenbijeenkomsten, en op bijeenkomsten waar de SP 'slechts' een faciliterende rol heeft - zoals 'Koffie, Cake & WMO' en 'Koffie, Koek & Uitkering'. Tevens verzorgde hij tijdens de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen de techniek bij de veelbekeken liveshows op Facebook.
Bovendien verzet hij als raadscommissielid bakken werk. Hij beet zich klem in de bijverdiensten van het College, was de schrijver van de - met ruime meerderheid aangenomen - politiemotie, maakte zich hard voor de vernieuwing van de skatebaan, en bepleitte een makkelijk systeem waarbij bewoners van hoogbouw hun groenafval kunnen scheiden. Om maar eens een greep te doen.
Ook heeft hij de gevelletters van voormalig poppodium Escape weten te redden van de ondergang en aangeboden aan het museum.
En dat alles, terwijl hij het moet combineren met een baan, een studie EN een relatie...

Anne-Marie Mineur

Foto: AJ Breur

Anne-Marie Mineur is tot dusver de laatste SP'er die ooit gekozen is in het Europese Parlement. Dit jaar eindigde haar termijn, en ze was niet herkiesbaar. Bovendien bepaalde de kiezer dat ze de komende vijf jaar ook niet opgevolgd zou zijn: De SP heeft haar zetels in het Europese Parlement verloren.
Aan Anne-Marie heeft het niet gelegen. Ze maakte deel uit van de commissie voor Internationale Handel (INTA), waarin de handelsverdragen CETA (met Canada) en TTIP (met USA) op de agenda stonden en ook van de commissie voor Mensenrechten (DROI) en de commissie voor verzoekschriften (PETI). En in haar drukke bestaan maakte ze ook nog tijd vrij om in Veenendaal te spreken op een thema-avond over Europa.

Ron Meyer

Foto: SP / SP.nl

Ron Meyer is vier jaar lang voorzitter geweest van de SP. Met tomeloze inzet heeft hij gestreden voor een rechtvaardiger Nederland. In mei 2019 maakte Ron bekend dat hij zich niet meer verkiesbaar zou stellen als voorzitter. We danken Ron voor zijn fantastische werk, zijn enthousiasme en zijn hart voor de partij. Ron wordt opgevolgd door Jannie Visscher.

Maud Smit

Foto: Gemeente Veenendaal

De eerste kinderburgemeester van Veenendaal, Maud Smit, is in de raadsvergadering van 19 september officieel door de raad geïnstalleerd. Nadat Maud haar plannen had gepresenteerd, stemde de raad in met haar installatie als kinderburgemeester. Hierna kreeg Maud uit handen van burgemeester Kats de ambtsketen voor de kinderburgemeester van Veenendaal overhandigd.

Ruben Schoeman

Foto: SP Veenendaal

In dezelfde raadsvergadering als dat de kinderburgemeester werd geïnstalleerd, sprak de gemeenteraad ook over 'haatlessen' die door Veenendaalse organisaties zouden worden gegeven - volgens onderzoek van Nieuwsuur en NRC. Naar aanleiding hiervan had VVD'er Ruben Schoeman een motie geschreven om salafistisch onderwijs terug te dringen. Op aanraden van de SP vermeed hij een pot-verwijt-de-ketel-situatie door de motie te verbreden naar het terugdringen van ALLE soorten haat.
Later verving hij Wethouder Lochtenberg op het Novemberdebat, waar hij zijn visie gaf op het begrip Gelijkwaardigheid.
Schoeman is tevens een belangrijke partner van de SP in de strijd tegen straatintimidatie.

Baukje Hiemstra

Foto: Jan Breur

Als afdelingsvoorzitter van de Veense SP beleefde Baukje Hiemstra niet bepaald een topjaar. Ze mobiliseerde mensen om met haar campagne te voeren voor de verkiezingen van de Provinciale Staten en het Europese Parlement. Beiden werden 'beloond' met verlies. En op de bewonersavond die zij in het Franse Gat organiseerde, waar de stand van zaken voor de toekomst van de wijk zou worden besproken, bleek Patrimonium met lege handen aan te komen.
Om de moed erin te houden trakteerde ze de actievelingen dit jaar op een extra bijzonder leden-uitje: een wandeling door de Veense geschiedenis met Jaap Pilon.
Voor het Novemberdebat schreef ze een blog, waarin ze het thema Gelijkwaardigheid koppelde aan haar ervaringen rond de Berlijnse Muur...

John Keulstra

Foto: AJ Breur

Als ervaringsdeskundige in de participatiewet, organiseerde John Keulstra dit jaar de bijeenkomst 'Koffie, Koek en Uitkering'. Hij wil een menselijker beleid. Voor de SP is John onder andere actief in de Hulpdienst en adviseert hij de raadsfractie.

Sunita Biharie

Foto: AJ Breur

De Apeldoornse SP'er Sunita Biharie is een goede vriendin van SP-afdeling Veenendaal. Toen zij begin dit jaar slachtoffer werd van racistische treiterijen op internet, verklaarde de Veense SP zich solidair met haar. Zij was op haar beurt solidair met de Eindhovenaar Murat Memis; die onterecht werd vastgehouden in Turkije - en zij voerde actie voor hem.
Ze bezocht Veenendaal om deel te nemen aan het Novemberdebat, alwaar zij de discussie aanging over het thema Gelijkwaardigheid. Kort daarna werd zij gekozen in het (landelijke) partijbestuur van de SP - zo werd bekend op het Congres in Nieuwegein.

Walter Siemons

Foto: Jan Breur

Walter Siemons had minder geluk. Hij was, net als Sunita, kandidaat voor het partijbestuur, maar haalde niet genoeg stemmen binnen om gekozen te worden. Aan Veenendaal heeft het niet gelegen; iedereen op de Ledenvergadering had op hem gestemd.
Gelukkig gaan Walter's talenten niet verloren. Landelijk blijft hij Hoofd Financiële Administratie, en in Veenendaal blijft hij de raadsfractie adviseren.

Jannie Visscher

Foto: SP / SP.nl

Tijdens het congres op 14 december 2019 is de uitslag van de verkiezingen voor de nieuwe voorzitter en bestuur van de SP bekendgemaakt. Jannie Visscher uit Eindhoven volgt Ron Meyer op als partijvoorzitter. Jannie Visscher (58) heeft een lange staat van dienst in de partij, in de afdelingen, de gemeenteraad en als bestuurder. Ze was acht jaar wethouder in Groningen, daarna vier jaar in Eindhoven, waar ze nu raadslid is. Jannie Visscher werd met 1110 stemmen gekozen tot partijvoorzitter.

Jaap Pilon

Foto: AJ Breur

Als stadsgids heeft Jaap Pilon vele groepen mensen rondgeleid door de verrassend rijke geschiedenis van Veenendaal. Onder wie ook de actievelingen van de Veense SP. Tevens bracht hij dit jaar het boek 'Onze Hoofdstraat' uit, dat op vrijdag 22 november gepresenteerd werd met muzikale begeleiding van Stef Bos. Hij was ook één van de sprekers op Veenendalers Voor Vrede 2019, waar hij vertelde dat Veenendaal gebouwd is op de vrede.

Renske Leijten

Foto: Jan Breur

Tweede-Kamerlid Renske Leijten is woordvoerder financieën namens de SP. Samen met CDA'er Pieter Omtzigt leverde ze de belangrijkste politieke prestatie van het jaar: het blootleggen van de toeslagenaffaire. Kort daarna pakte de verantwoordelijke staatssecretaris, Snel, zijn biezen.
Ondertussen startten de gedupeerde ouders, die door de belastingdienst in de schulden - en vaak nog meer ellende - zijn gestort, een crowdfundingsactie; ondersteund door de SP. De kerstactie heeft in 13 dagen tijd 56.550 euro opgehaald. Met het opgehaalde geld zijn kerstpakketten gemaakt voor 370 gezinnen die geen geld hebben voor een kerstcadeautje voor de kinderen of een uitje tijdens de vakantie.

Jan Breur

Foto: Baukje Hiemstra

Als kandidaat-statenlid greep Jan Breur behoorlijk naast een zetel. En als de Veense afgevaardigde op de partijraad, voelde hij zich gedwongen om snoeiharde kritiek op het partijbestuur te leveren na een mislukte campagne voor de Europese verkiezingen.
Maar afgezien daarvan beleefde hij een topjaar. Hij wist een initiatiefvoorstel, om de regels voor het burgerinitiatief te versoepelen, met unanieme steun door de gemeenteraad te loodsen. Hij formuleerde met de Veenendaal-verklaring een antwoord op de Nashville-verklaring en vergaarde hiervoor brede politieke en maatschappelijke steun. Hij sprak op de door ViV georganiseerde 'Walk of Peace' tijdens de vredesweek, en organiseerde in de week voor kerst 'Veenendalers voor Vrede 2019', waar hij ondermeer het slotwoord verzorgde.
Zijn geesteskind, het Novemberdebat, vierde dit jaar haar vijftiende verjaardag; hij nam de presentatie op zich en schreef een jubileumblog.
Maar het mooiste dat hem dit jaar overkwam, is de geboorte van zijn zoon Tobias...


Dit zijn de namen...

Foto: Sunita Biharie

Dit zijn de namen die opvielen in 2019. Zijn we mensen vergeten? Of zijn er namen die we in 2020 in de gaten moeten houden? Laat het ons weten, door hieronder een reactie achter te laten.

Reactie toevoegen

U bent hier